#Bevalling en geboorte

welke methode om in alle rust te bevallen?

advice serenite slider
Om de grote dag volledig en sereen te beleven, gaat er niets boven rustig en goed voorbereid zijn. Tegenwoordig worden methoden verstrekt door een verloskundige of een arts. Zelfs als elke methode ernaar streeft om pijn te verlichten, heeft elk volgens zijn filosofie een bijzonder voordeel. Het is aan jou om de voorbereiding te kiezen die het beste bij je verwachtingen en je persoonlijkheid past.

 

De klassieke voorbereiding...

 

... Om meer zekerheid en meer controle over alle fases te hebben.

Principe: deze voorbereiding met de hulp van een vroedvrouw wil de laatste fases van de zwangerschap gedetailleerd verduidelijken zodat je vertrouwen hebt in je natuurlijke capaciteiten om een kind op de wereld te zetten.

De werkwijze: de 8 sessies in groepsverband of individueel (bij een zelfstandige vroedvrouw), waarbij ook de papa meer dan welkom is, beginnen rond de 7de maand van de zwangerschap en bestaan uit twee delen.

  • Een theoretisch gedeelte waarin je zoveel mogelijk informatie krijgt over het verloop van de zwangerschap, de bevalling en ook de eerste dagen met de baby.
  • Een praktisch gedeelte waarin je leert om je lichaam beter te begrijpen, om te luisteren naar wat je voelt en om jou te ontspannen. Je ontdekt ook welke houdingen de arbeid laten vooruitgaan en welke de pijn verlichten tijdens de bevalling. Zo kan je op het juiste moment verschillende ademhalingstechnieken toepassen om je te helpen tijdens de ontsluiting en de geboorte zelf.


Specifieke voordelen: tijdens de sessies in groep kan je je vragen ook delen met de andere aanstaande mama’s en misschien zelfs een bezoek brengen aan de verloskamer, want deze voorbereidingsmethode vindt vaak plaats op de kraamafdeling waar je wilt bevallen. Een bekende omgeving schept altijd vertrouwen.

 

Haptonomie...

 

... Voor communicatie met de baby en meer interactie bij de geboorte

 


Het principe: prenatale haptonomie, ook wel de “wetenschap van de affectiviteit” genoemd, maakt het mogelijk te communiceren met de baby in de baarmoeder en geeft zowel de baby als de aanstaande ouders een sterk gevoel van geborgenheid. Deze methode kent de papa immers een cruciale rol toe.

Werkwijze: het koppel is tijdens elke sessie alleen met de vroedvrouw of gespecialiseerde arts. Beginnen kan zodra je de baby voelt bewegen, dus rond de 4de of 5de zwangerschapsmaand. De sessies zijn gebaseerd op liefde, de stem en aanrakingen. Zo leer je hoe je jezelf volledig kunt laten opslorpen door de tederheid die je voor je baby koestert zodat die dat voelt en daarop kan reageren. Samen met de papa leer je de baby te prikkelen en ermee te spelen door druk uit te oefenen met de handen. Praten blijft belangrijk want de trilling van jullie stemmen, die de baby zeer snel onthoudt, werkt rustgevend. Jullie ontdekken ook handelingen en houdingen die de geboorte omtoveren tot een sereen en harmonieus moment door aan de slag te gaan met de spierspanning en de afscheiding van endorfine.

Specifieke voordelen: op de dag van de bevalling kan je samen met de papa actief meewerken aan de geboorte van jullie kindje: jezelf door het langzaam naar de openlucht te leiden en de papa door je pijn te verlichten via gerichte handelingen en door het contact tussen jou en de baby in stand te helpen houden. En na de bevalling heb je alles in handen om die geruststellende communicatie voort te zetten.

 

 

 

Yoga...

 

... Voor ontspanning van lichaam en geest.

Principe: yoga streeft naar een harmonie van lichaam en geest zodat die elkaar niet tegenwerken. De methode is gebaseerd op relaxerende houdingen en ademhalingstechnieken om makkelijker te ontspannen zodat je de pijn van de contracties kunt verlichten en de baby meer zuurstof krijgt.

Werkwijze: prenatale yogasessies zijn mogelijk vanaf de 4de maand. Ze worden gegeven door een professional die gespecialiseerd is in de begeleiding van zwangere vrouwen dus de houdingen zijn altijd aangepast aan uw toestand. Yoga is voor iedereen geschikt, ook al is het je eerste keer. Je leert je middenrif (de voornaamste ademhalingsspier) te controleren en te ontspannen door middel van ademhalingstechnieken die dienen om de contracties te verlichten, de ontsluiting te bevorderen en de persweeën te stimuleren. Je ontdekt ook houdingen die de arbeid minder zwaar maken.

Specifieke voordelen: door zo vroeg mogelijk met prenatale yoga te starten, train je in alle rust je perineum en kan je misselijkheid, rugpijn en angst verminderen of zelfs voorkomen aan de hand van allerlei houdingen en ademhalingstechnieken. En door je wervelkolom goed te strekken, voel je je zelfs lichter tijdens de laatste zwangerschapsmaanden.

 

Sofrologie...

 

... Voor beter te anticiperen op dit mooie moment.

Principe: dankzij de zowel fysiologische als psychologische benadering van de sofrologie houd je je angsten onder controle en beheers je je lichaam aan de hand van je ademhaling en positieve gedachten.

Werkwijze: de prenatale sessies tijdens het derde trimester beginnen altijd met een gesprek met de sofroloog zodat die de angsten en positieve impulsen van de aanstaande mama kan leren kennen. Terwijl je half slaapt en luistert naar de stem van de professional, leer je tijdens elke sessie steeds beter te ontspannen dankzij buikademhaling zodat die stilaan natuurlijk aanvoelt voor jou. Je ontdekt ook welke ademhalingstechniek je moet toepassen om het verloop van de geboorte optimaal te beleven. En je leert hoe je suggesties voor positieve gedachten in de praktijk kan omzetten zodat je in alle rust aan de bevalling kan beginnen. Na elke fase wordt tevens op een positieve manier uitgekeken zodat je je op de grote dag kan concentreren op die beleving en je de angst en pijn aan de kant kunt zetten.

Specifieke voordelen: de techniek is erg persoonlijk en daardoor zijn de effecten des te groter. Vrouwen die angstig zijn, putten hieruit een noodzakelijk houvast voor het overwinnen van de kleine onzekerheden die iedereen parten spelen tijdens de eerste weken met een baby.

 

De bonapace-methode...

 

... Ode aan de natuur en de bijdrage van de papa aanmoedigen.

Principe: de Bonapace-methode (uit te spreken als “Bonapatché”) komt uit Québec en streeft naar een minimale medische tussenkomst door te werken aan een perfecte beheersing van de pijn via allerlei massages en controle van de ademhaling, evenals visualisering. De aanwezigheid van de papa of iemand anders is noodzakelijk want vooral die moet de techniek toepassen.

Werkwijze: de sessies worden vanaf de 6de zwangerschapsmaand gegeven door speciaal opgeleide vroedvrouwen of artsen. Ze onthullen de werking van pijn zodat je die beter kan begrijpen. Daarna worden twee soorten massages aangeleerd. De drukpuntmassage wordt uitgevoerd door met de vingertoppen te drukken op acupunctuurpunten buiten de baarmoeder om zo de contracties te verlichten en het lichaam te stimuleren om meer endorfine tegen de pijn te produceren. Massages rond de lendenen brengen dan weer tussen elke samentrekking de noodzakelijke ontspanning. Tot slot leert deze methode je ook een positieve voorstelling van het verloop van de bevalling op te roepen en ademhalingstechnieken toe te passen.

Specifieke voordelen: de methode is ook nuttig bij een ruggenprik. En de actieve aanwezigheid van een dierbare geeft de bevalling een extreem menselijke dimensie.

 

Prenatale zang...

 

... Voor een vrolijke sfeer en een behaaglijk gevoel voor de baby.

Principe: vals zingen is toegestaan, de juiste noten zijn niet het belangrijkste! Deze originele methode maakt uitsluitend gebruik van de trillingen van de stem om de baby in de baarmoeder erdoor te laten meevoeren en de verschillende stappen van de bevalling minder zwaar te maken.

Werkwijze: de sessies onder begeleiding van gespecialiseerde vroedvrouwen kunnen starten vanaf de 3de zwangerschapsmaand. De invulling verschilt per vroedvrouw. Het is in de eerste plaats belangrijk dat je geluiden leert gebruiken die een pijnstillend effect hebben op de contracties (zingen met lage frequentie) en dat je je ademhaling leert controleren (wat noodzakelijk is om een noot te kunnen aanhouden, zelfs een valse) om de bevalling optimaal te begeleiden.

Specifieke voordelen: de toon van de bevalling wordt nog vrolijker. En de andere aanwezige in de verloskamer kan je met zijn of haar gezang bijstaan (na het volgen van de cursus).

 

Voorbereiding in het water...

 

... Baden in geluk.

Principe: de essentie hier is dat je profiteert van de gewichtloosheid in het water (die jou ontspant en beweeglijker maakt) en van de noodzaak om je ademhaling daaraan aan te passen (zo leer je je ademhaling en dus ook de stress te beheersen en de pijn te verlichten).

Werkwijze: de sessies zijn geschikt vanaf de 5de zwangerschapsmaand en gebeuren steeds op medisch voorschrift want deze methode is niet altijd aangewezen. Ontspannen en licht voer je allerlei oefeningen uit om te werken aan de opening van uw bekken, maar ook om lenden- en bandenpijn te verlichten. Je leert ook je ademhaling beheersen via oefeningen met ingehouden adem, die heel nuttig zijn bij volledige ontsluiting en de geboorte zelf.

Specifieke voordelen: de methode is ideaal voor en wordt zelfs sterk aanbevolen aan aanstaande mama’s die onder water willen bevallen. Maar ook alle andere vrouwen kunnen zo op een ontspannen manier hun buikspieren verstevigen zodat ze minder lang moeten persen.