#Activiteiten

Ideeën voor activiteiten met je baby van 1 tot 2 jaar

advice activite 1 2 an slider
Tussen de geboorte en zijn tweede verjaardag zal je baby zich in een buitengewoon snel tempo ontwikkelen en elke vooruitgang zal je telkens weer verbazen. Ontdek samen met ons de belangrijkste ontwikkelingsfases en hoe je met je baby kan communiceren en spelen om zijn zintuigen nog meer te prikkelen.

Tijdens het tweede levensjaar maakt de ontwikkeling van je baby grote sprongen: in enkele maanden tijd zal hij leren stappen en praten, en zijn fijne motoriek en begripsvermogen verbeteren. Dankzij die nieuwe vaardigheden zal hij met jou moeilijkere spelletjes kunnen spelen dan tevoren, waardoor hij zich groot en enorm trots zal voelen! Ontdek samen met ons enkele ideetjes voor activiteiten om zijn ontwikkeling te ondersteunen en gezellige momenten met elkaar te delen.

VANAF 1 JAAR: MIJN EIGEN KAST

Voor je baby is je dagelijkse leefwereld een fascinerende en mysterieuze wereld die hij dolgraag wil ontdekken! Hij vindt het leuk om in elke kast, elk hoekje en elke lade te snuffelen, maar je stelt het niet altijd op prijs dat hij al je spullen in het rond gooit. Om hem toch het plezier van zo’n ontdekkingstocht te gunnen zonder veel schade aan te richten, kan je hem op zijn hoogte een eigen kast in je keuken geven. Leg daar veilige gebruiksvoorwerpen zoals plastic dozen, lepels, vergieten … en laat je kind erin rommelen en naar hartenlust spulletjes uitzoeken.

 

VANAF 1 JAAR: LEVE DE DIEREN

 

De meeste kinderen doen niets liever dan kijken naar en voelen aan dieren; dat wist je waarschijnlijk al als je thuis zelf een hond of kat hebt. Neem je baby eens mee naar de dierentuin of dierenwinkel, twee plekken die hij allebei even interessant zal vinden. Ga alle dieren bekijken, benoem ze, imiteer hun geluid als je dat kent en laat je peuter naar hen kijken zolang hij wil. Hij zal dolblij zijn met dit exotische uitstapje, dat hem extra veel nieuwe dingen laat ontdekken!

 

VANAF 15 MAANDEN: SLAAPWEL VRIENDJES

 

Het slapengaan is voor peuters soms een moeilijk moment. Om de overgang van de activiteiten van de dag naar de voorbereiding van de nacht te vergemakkelijken, kan je een slaapritueel invoeren: neem je baby in je armen en loop samen door de belangrijkste kamers van het huis om alle mensen en de vertrouwde voorwerpen een goede nacht te wensen: “slaapwel papa”, “slaapwel grote broer”, “slaapwel knuffelbeertjes”, “slaapwel keuken” … Door dat ritueel elke dag te herhalen, zal je kindje na een tijdje vlotter de overgang naar de nacht kunnen maken.

 

VANAF 15 MAANDEN: NAAR HET ZWEMBAD

 

Als je kind van zijn badje en waterspelletjes houdt, doe hem dan een plezier met een uitstapje naar het zwembad. Houd je kind dicht tegen jou aan en ga heel langzaam het water in zodat hij niet schrikt. Ondersteun hem daarna onder zijn oksels om hem te laten proeven van het plezier van zwemmen, in de lucht te laten springen om mooi terug te vallen in het water, te laten spetteren door met zijn voetjes te stampen … Laat hem uiteraard nooit los en vergeet hem na het zwemmen niet grondig te wassen en te hydrateren om alle resten van chloor van zijn gevoelige huid te verwijderen.

 

VANAF 18 MAANDEN: DE TRAP VEROVEREN

 

Is er een trap in huis, dan is die zeker beveiligd met een hekje om te voorkomen dat je baby naar beneden kan vallen. Geef je kind echter ook eens de kans om het traplopen te oefenen: zo’n oefening is erg bevorderlijk voor zijn mobiliteit. Op handen en voeten de trap op gaan, vergt wellicht weinig oefening. Naar beneden gaan, zal echter moeizamer verlopen: toon je kind dat hij beneden kan geraken door telkens op elke trede te gaan zitten op zijn billetjes, of door zich om te draaien met zijn gezicht naar de trap en zich zo telkens aan de trede erboven vast te houden. Hij zal erg trots zijn als het gelukt is!

 

VANAF 18 MAANDEN: ZOALS EEN SPAARPOTJE

 

Neem een grote metalen doos met een zacht plastic deksel (bijvoorbeeld een doos van poeder voor groeimelk) en een tiental dekseltjes van potjes babyvoeding bij de hand om de fijne motoriek van je kind te stimuleren. Snij met een stanleymes in het deksel van de doos een rechthoekige gleuf die iets groter is dan de dekseltjes van de potjes. Versier samen de doos met verf, stickers, geplakt cadeaupapier … en laat alles goed drogen. Geef de doos en de dekseltjes dan aan je kind en toon hoe hij de dekseltjes in de gleuf kan schuiven. Als ze allemaal in de doos zitten, help hem dan het deksel van de doos te nemen om de dekseltjes er weer uit te halen.

 

VANAF 21 MAANDEN: IN DE MAAT LOPEN

 

Kinderen vinden het heerlijk om de motorische mogelijkheden van hun lichaam te ontdekken. Als je kleintje op een gegeven moment rustig aan het wandelen is, maak dan van die gelegenheid gebruik om op zijn tempo naast hem mee te wandelen. Begin dan opeens heel langzaam te lopen en benadruk hoe traag je bewegingen zijn. Versnel daarna ineens terwijl je snel met je armen beweegt. Wandel vervolgens op een grappige manier door je knieën bij elke stap heel hoog op te trekken. Moedig je kind elke keer aan om hetzelfde te doen: hij zal het erg leuk vinden om al die nieuwe manieren van wandelen te ontdekken!

 

VANAF 21 MAANDEN: VINGERVERF

 

Je kind is nog wat te klein om met penselen te werken, maar hij kan wel al met zijn vingers schilderen. Plak enkele grote vellen papier tegen een muur (laat ze wat overlappen om morsen te voorkomen), doe je beginnende kunstenaar een schort met lange mouwen aan en vul enkele potjes met verf in verschillende kleuren. Vraag je kind om het topje van zijn vinger in een potje verf te steken en een streep op het papier te maken. Je kan hem ook laten zien hoe hij zijn hele hand voorzichtig in de verf kan duwen om dan op het papier om een mooie afdruk te maken. Leve de creativiteit!

 

VANAF 2 JAAR: HINDERNISSENPARCOURS

 

Je kind is nu erg lenig en zal kleine motorische uitdagingen niet snel uit de weg gaan. Bouw in huis of in de tuin een hindernissenparcours voor hem. Maak binnen gebruik van kussens om een pad te maken, een speeltunnel om door te kruipen, staafjes van bouwspelletjes om over te stappen, een krukje om op te klimmen … Maak een parcours buiten met houtblokken om op te springen, grote stenen om langs te lopen, een balk om over te wandelen … Leg het parcours de eerste keer samen af met je kind aan de hand en laat hem daarna alleen oefenen: hij zal heel trots zijn zodra hij het einde heeft bereikt! Vind nog veel meer ideeën voor activiteiten met je baby door de gratis Mustela&Moi app te downloaden