Meteen naar de content

6 eenvoudige manieren om beter te consumeren en minder te verspillen in de badkamer

7 min Updated op mei 31, 2024

Bébé métisse avec une cape de bain qui sort du bain et qui est porté par son papa
Een eco-friendly badkamerroutine die compatibel is met je gezinsleven? Het kan! Hier zijn 6 eenvoudige stappen die je kan nemen om je verbruik van water, toiletproducten en plastic te verminderen!

Naast 1 januari is begin september ongetwijfeld d√© tijd voor goede voornemens. Naast het traditionele ""beter eten en beter slapen"" (nou ja, slapen...) wordt ""beter en minder consumeren"" als een prioriteit beschouwd in een periode waarin mensen zich voorzien en veel geld uitgeven (ongeveer 224 ‚ā¨ per kind vanaf de kleuterschool*). De moeilijkheid? Het juiste evenwicht vinden tussen een routine die we milieuvriendelijker willen maken en een dagelijks gezinsleven dat we niet nog zwaarder willen belasten. Nee, we zullen het niet hebben over droge toiletten en het opvangen van regenwater, maar alleen over kleine reflexen die kinderen en ouders gemakkelijk kunnen overnemen.

1. Verminder waterverspilling met minder baden

Van de gewoontes die worden genoemd vanwege hun buitensporige waterverbruik, staat baden waarschijnlijk bovenaan de lijst. En toch weten we dat het veel voordelen heeft: het draagt bij tot de zintuiglijke ontwikkeling vanaf de geboorte, laat kinderen ontspannen, het is een speelruimte die bevorderlijk is voor de ontwikkeling van de verbeelding... Kortom, het zou zonde zijn om het af te schaffen, vooral omdat het de meest praktische manier blijft om peuters te wassen.

Milieuvriendelijke reflexen tegen verspilling 

  • Voorzie een badkuipverkleiner om de hoeveelheid gebruikt water te beperken 
  • Beperk het aantal baden door af te wisselen met snelle douches gedurende de week voor kinderen van 2 jaar en ouder
  • Breng broers en zussen samen in √©√©n bad als de leeftijd van de kinderen dat toelaat

 

2. Verminder je tijd onder de douche om water te besparen 

Wist je dat als je langer dan 15 minuten onder de waterstraal blijft, je evenveel water verbruikt als wanneer je een bad zou nemen?

150 tot 200 liter water - Dit is de geschatte hoeveelheid water die wordt gebruikt bij het nemen van een bad, vergeleken met 60 tot 80 liter water voor een douche van 5 minuten

Milieuvriendelijke reflexen tegen verspilling

  • Beperk de tijd onder de douche tot 5 √† 8 minuten.
  • Voorzie een waterbespaarder: met dit kleine accessoire dat tussen de doucheslang en de douchekop wordt aangebracht, kan je het water stoppen terwijl je je inzeept, terwijl je instellingen (temperatuur en debiet) behouden blijven

 

Marion's tip, mama van 3 kinderen van 12, 5 en 4 jaar : ‚ÄúMijn dochters houden van een bad, dus om de douche leuker voor hen te maken, heb ik de ""rapidouche"" opgezet. Een snelle verfrissing na schooltijd waarbij het de bedoeling is om zich zo snel mogelijk te wassen. Het maakt de 'avondroutine' makkelijker en ik bewaar badtijd voor zaterdagavond.‚ÄĚ

 

3. Draai de kraan dicht bij het wassen van handen, tanden, gezicht 

Als er √©√©n klein gebaar is dat een verschil kan maken op gezinsniveau, dan is het dit wel! Tussen het tandenpoetsen en het wassen van de handen door, is de hoeveelheid water die onnodig wordt gebruikt in elk huishouden een aanzienlijke hoeveelheid. Vertrouw op je kleintjes, zij leren snel de juiste reflexen en zullen de eersten zijn om je aan de juiste handelwijze te herinneren!

15 liters - Dat is de hoeveelheid water die je elke keer dat je uw handen wast, kunt besparen als je de kraan dichtdraait terwijl je zich inzeept. In 10 handwasjes, vul je een badkuip!

5 druppels - Dat is alles wat nodig is om ongeveer 1110 liter water per dag per jaar te verliezen.

 

4. Gebruik al je crèmes en vloeistoffen om productverspilling te voorkomen... en geld

Een ander klein gebaar dat een verschil kan maken... voor je portemonnee: de lege flessen of tubes die weggegooid worden omdat er geen product meer uitkomt.

Milieuvriendelijke reflexen tegen verspilling 

  • Knip de verpakking door om de resterende formule te recupereren die je kunt bewaren in een klein schaaltje of in een glazen pot die je steeds opnieuw kunt gebruiken.

 

5. Kies producten voor meervoudig gebruik om productverspilling te voorkomen

Heb je er ooit bij stilgestaan dat je bij het inpakken van de tassen van je kinderen steeds meer verzorgingsproducten verzamelt? Gel, balsem, shampoo, micellair water... Zonder het te beseffen, heeft elk gezinslid zijn eigen setje producten en lijkt de badkamer wel een mini-markt. 

Milieuvriendelijke reflexen tegen verspilling

  • Geef de voorkeur aan multifunctionele producten. Als een product goed is, is het goed voor het hele gezin. Of het nu gaat om een wasgel (heb je kinderen met een huid met neiging tot atopie en gebruik je geschikte producten, dan zijn ze ook geschikt voor jou), een Multifunctionele Balsem voor droge plekjes (je hydrateert je gezicht, handen, lippen... ermee) of een micellair water dat zowel geschikt is voor babybilletjes als voor het verwijderen van make-up (ook voor de ogen!). Tip: wij raden producten aan zonder parfum of met een natuurlijke geur, zodat iedereen tevreden is!

 

6. Denk aan recycleren

In dezelfde geest van ""minder en beter consumeren"", bestaat een andere milieuvriendelijke reflex uit het verminderen van wegwerpproducten zoals katoen of doekjes. We zeggen verminderen omdat een doekje praktisch gezien heel nuttig blijkt te zijn onderweg, in geval van een lekkende luier bijvoorbeeld. 

 9% - Dit is het aandeel kunststofafval dat wordt gerecycleerd uit de 6,9 miljard ton die sinds 2015 is geproduceerd.


Milieuvriendelijke reflexen tegen verspilling 

  • Kies producten die zo zijn ontworpen dat ze gemakkelijker gerecycleerd kunnen worden , zoals houten tandenborstels, wattenstaafjes van bamboe en natuurlijk katoen of biologisch afbreekbare en composteerbare doekjes

Als je nog verder wilt gaan, kan je wattenschijfjes vervangen door wasbare versies die nuttig zijn voor het hele gezin.

Om het je gemakkelijker te maken deze kleine gebaren in je dagelijkse routine op te nemen, aarzel dan niet om deze memo te downloaden en weer te geven, zodat je kinderen steeds zelfstandiger kunnen worden!

Meer artikels
Enfant fille dans l'herbe jouant avec des jumelles
Onze doelstelling: koolstofneutraal tegen 2030
Sneller gaan in de strijd tegen klimaatverandering: het is met dit doel voor ogen dat Mustela en 500 andere bedrijven en merken die het B... Lees meer
Image d'un puzzle jungle
Hoe praten over duurzaamheid met onze kinderen?
Geconfronteerd met ecologische uitdagingen, machteloosheid en het gebrek aan concrete antwoorden beletten ons een antwoord te geven op hun vragen. Bovendien willen we niet dat... Lees meer
Enfant dans le bain qui se lave avec un shampoing solide Mustela
Waarom overstappen op solide verzorging?
Waarom kiezen voor solide producten? Wat zijn de voordelen ervan voor je lichaam, voor je haar en voor de planeet? Ontdek 10 goede redenen waarom... Lees meer
{"statementLink":"","footerHtml":"","hideMobile":false,"hideTrigger":false,"disableBgProcess":false,"language":"en","position":"left","leadColor":"#146ff8","triggerColor":"#146ff8","triggerRadius":"50%","triggerPositionX":"right","triggerPositionY":"bottom","triggerIcon":"people","triggerSize":"medium","triggerOffsetX":20,"triggerOffsetY":20,"mobile":{"triggerSize":"small","triggerPositionX":"right","triggerPositionY":"bottom","triggerOffsetX":10,"triggerOffsetY":10,"triggerRadius":"50%"}}