Meteen naar de content

Een goede doorvoer… het speelt op het bord!

5 min Updated op mei 31, 2024

Femme enceinte brune qui cuisine des légumes
Een op de twee zwangerschappen gaat gepaard met luie doorvoer. Een situatie die gemakkelijk kan worden verholpen door de samenstelling van de menu's te herzien. Beide om het comfort terug te winnen en mogelijke aambeien te voorkomen.

 

 

Constipatie: waarom nu? 

Al van bij het begin van de zwangerschap verlaagt de toename van progesteron de darmspanning, maar over het algemeen laat de transit het pas echt afweten vanaf het derde trimester. Op zich is dat niet erg en bovendien is het gemakkelijk te verklaren. Zo kan de baarmoeder tegen de dikke darm drukken, maar ook supplementen zoals ijzer kunnen een invloed hebben. Maar de grootste boosdoeners zijn een gebrek aan beweging, wat meer stress en de onweerstaanbare aantrekkingskracht van ongezonde voedingsmiddelen.

Neem je eetgewoonten dus eens onder de loep, kauw goed, wandel indien mogelijk een halfuurtje per dag en neem je tijd op het toilet. Als die maatregelen na enkele dagen nog geen vruchten afwerpen (of als je ook pijn en bloedingen hebt), kan je arts een behandeling voorschrijven. Laat je zeker niet verleiden om op eigen houtje laxeermiddelen te nemen!

 

Welke voedingsmiddelen bevorderen de transit?

Water: Nu de ochtendmisselijkheid verleden tijd is, kan je bij het opstaan een groot glas water op kamertemperatuur drinken om de transit onmiddellijk te stimuleren. Regelmatige hydratatie doorheen de dag (buiten de maaltijden) maakt de stoelgang weer vochtiger om die vlotter te laten verlopen. Bepaalde soorten plat water rijk aan magnesium kunnen op medisch advies soelaas bieden.

 

Zachte vezels: Deze zitten in fruit en groenten, maar ze zijn niet allemaal even goed. Kies in de groenteafdeling voor sperziebonen, gekookte wortels en witlof, en in de fruitafdeling voor gekookte vruchten (gedroogde pruimen), goed rijpe exemplaren (peren, perziken) en zorg dat ze goed geschild zijn. Of opteer voor vruchtenmoes.

 

Zuivelproducten: Kies voor de magere variant van producten die rijk zijn aan probiotica, zoals yoghurt, kwark of verse kaas, of voor harde kazen (gruyère, Tomme des Pyrénées …).


(Bijna) volkoren voedingsmiddelen: Volkoren brood, pasta of rijst bevorderen de transit. Bij sommige vrouwen zijn ze echter te agressief voor de darmen of hebben ze te weinig smaak. De bijna volkoren variant is dan de gulden middenweg.

 

Welke voedingsmiddelen kunnen de transit verstoren?

De gevoeligheid van de darmen is bij iedereen anders. Zelfs als bepaalde voedingsmiddelen de transit kunnen vertragen, verschilt het precieze effect ervan van persoon tot persoon. Als ze geen invloed hebben, hoef je ze niet links te laten liggen. Anders kan je deze voedingsmiddelen beter met mate eten of je kan tijdelijk kiezen voor een alternatief.

 

Bepaalde vezels: Als ze te hard zijn, kunnen ze gevoelige darmen irriteren en gisting bevorderen. Peulvruchten (linzen, flageolets, kikkererwten en tuinbonen). Om hun goede eigenschappen niet te verliezen, kies je best voor linzen die u idealiter zelf bereidt nadat je ze lang hebt laten weken. Peulvruchten uit blik moeten goed afgespoeld en gekookt worden.

Groenten: Soorten met een sterke smaak (alle soorten kool en selder, prei, artisjokken) gisten gemakkelijk. Je eet ze beter niet te vaak of vervang ze best door andere groenten die wel goed zijn voor de transit (spinazie, courgetten, fijne sperziebonen …) om zo voldoende vitaminen binnen te krijgen. Vrouwen met gevoelige darmen eten beter niet te veel rauwkost of ongekookte groenten. Tomaten en komkommers worden best geschild en ontpit.

 

Fruit: Eet beter geen kersen, pruimen of onrijpe bananen. Die bevatten erg veel sorbitol, een natuurlijke zoetstof die soms moeilijk verteerbaar is. Als rauwe appels darmproblemen veroorzaken, verwerkt u ze beter in appelmoes. En eet gerust een sinaasappel, ananas of druiven: er zijn genoeg fruitsoorten om elke dag te kunnen genieten van de vele vitaminen en antioxidanten die ze bevatten.


Vetten en kruiden: Beperk de opname van verzadigde vetten (vet vlees, fijne vleeswaren, bereidingen met veel vetstof). Kies liever voor onverzadigde vetten (zalm, olijfolie en koolzaadolie), de ideale bondgenoten van het cardiovasculair systeem en de transit. Vrouwen met gevoelige darmen beperken soms ook best het gebruik van specerijen en sterke kruiden (augurken, Spaanse en andere peper, scherpe mosterd) die de vertering kunnen vertragen.

 

Meer artikels
Femme enceinte cuisant avec son enfant dans une cuisine
9 maanden goed eten: de regel van 3
De komende negen maanden zal je voeding de hoeksteen vormen van je eigen gezondheid en van de goede ontwikkeling van je baby. Kies dus aandachtig... Lees meer
Femme enceinte qui se touche le ventre et qui porte une gourde rose dans sa main
Een goede hydratatie is noodzakelijk!
Je hoeft niet voor twee te eten, maar twijfel niet om je voor twee te hydrateren. Dat is zelfs heel hard nodig. Een handleiding. Lees meer
Femme brune qui mange un cookie
5 tips om het hongergevoel te beperken
De misselijkheid van het eerste trimester is verdwenen en de eetlust komt terug. Soms zelfs wat te veel! Gebruik de tips om een hongergevoel gevolgd... Lees meer
{"statementLink":"","footerHtml":"","hideMobile":false,"hideTrigger":false,"disableBgProcess":false,"language":"en","position":"left","leadColor":"#146ff8","triggerColor":"#146ff8","triggerRadius":"50%","triggerPositionX":"right","triggerPositionY":"bottom","triggerIcon":"people","triggerSize":"medium","triggerOffsetX":20,"triggerOffsetY":20,"mobile":{"triggerSize":"small","triggerPositionX":"right","triggerPositionY":"bottom","triggerOffsetX":10,"triggerOffsetY":10,"triggerRadius":"50%"}}