Meteen naar de content

Eieren kunnen geen kwaad maar wel op bepaalde voorwaarden

2 min Updated op mei 31, 2024

Photo d'une femme enceinte qui casse un oeuf contre un bol
Er wordt gezegd dat zwangere vrouwen eieren negen maanden uit hun bord moeten verbannen. Dat is niet zo. Op voorwaarde dat je enkele voorzorgsmaatregelen treft. 

Waarom u geen neen hoeft te zeggen

Het eiwit is rijk aan proteïnen van hoge biologische waarde en levert, net zoals vlees of vis, heel wat aminozuren aan die essentieel zijn voor de opbouw van de spiermassa. Het eigeel bevat dan weer antioxidanten en choline, een voedingsstof die noodzakelijk is voor de ontwikkeling en werking van de hersenen.

Eieren zijn rijk aan vitamine A en D, die belangrijk zijn voor de opbouw van het skelet. Door hun hoge ijzergehalte dragen eieren bij tot de aanmaak van rode bloedcellen en ze gaan dus bloedarmoede tegen.
Eieren zijn het ingrediënt bij uitstek voor vele recepten. Ze bevatten weinig calorieën (145 kcal/100 g), op voorwaarde dat ze natuurlijk niet gebakken worden of verdronken in een laag mayonaise. Ideaal dus om gezond te variëren.

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, doen eieren het cholesterolgehalte niet stijgen als je ze met mate eet en je nog geen last hebt van een te hoog cholesterolgehalte. Je mag tot 4 eieren per week eten, tenzij je arts dat afraadt.

 

Wanneer je ze beter niet eet

  • Als ze rauw zijn: in de schaal, voor het binden van een saus, en bij de bereiding van chocolademousse of zelfgemaakte mayonaise. Rauwe eieren kunnen immers listeria- of salmonellabacteriën bevatten, die erg gevaarlijk zijn tijdens de zwangerschap. Eet eieren steeds hardgekookt.

  • Als de schaal gebarsten is: ziektekiemen kunnen binnengedrongen zijn, wat een risico op listeriabesmetting met zich meebrengt. Gooi ze dus zonder meer in de vuilnisbak!

  • Als de schaal vuil is: was de schaal niet, want dan laat die gemakkelijker ziektekiemen door. Was wel systematisch je handen nadat je een ei hebt vastgehouden want dat kan salmonellabacteriën bevatten zonder dat die met het blote oog waarneembaar zijn.

  • Als de eieren te oud zijn: eieren blijven maximaal 21 dagen in de winkelrekken nadat ze door de kip gelegd zijn. Hardgekookte eieren blijven twee weken goed, maar je eet ze beter zo snel mogelijk op. Ga ook steeds voor eieren van scharrelkippen.

Meer artikels
Femme brune qui mange un cookie
5 tips om het hongergevoel te beperken
De misselijkheid van het eerste trimester is verdwenen en de eetlust komt terug. Soms zelfs wat te veel! Gebruik de tips om een hongergevoel gevolgd... Lees meer
Femme enceinte cuisant avec son enfant dans une cuisine
9 maanden goed eten: de regel van 3
De komende negen maanden zal je voeding de hoeksteen vormen van je eigen gezondheid en van de goede ontwikkeling van je baby. Kies dus aandachtig... Lees meer
Photo d'une échographie d'un bébé
Instructies voor een tabakvrije zwangerschap
Het is bekend dat tabak schadelijk is, maar stoppen met roken blijft een moeilijke stap... Mama-to-be en een roker? Stop met je schuldig te voelen... Lees meer
{"statementLink":"","footerHtml":"","hideMobile":false,"hideTrigger":false,"disableBgProcess":false,"language":"en","position":"left","leadColor":"#146ff8","triggerColor":"#146ff8","triggerRadius":"50%","triggerPositionX":"right","triggerPositionY":"bottom","triggerIcon":"people","triggerSize":"medium","triggerOffsetX":20,"triggerOffsetY":20,"mobile":{"triggerSize":"small","triggerPositionX":"right","triggerPositionY":"bottom","triggerOffsetX":10,"triggerOffsetY":10,"triggerRadius":"50%"}}