Meteen naar de content

6 tips voor een zorgeloze start in de opvang

4 min Updated op juni 6, 2024

Enfant fille qui a de la crème sur les doigts
Een kinderdagverblijf is een veilige en zeer stimulerende omgeving om kleine kindjes op te vangen en veel ouders zijn daar erg dankbaar voor. Maar het is niet altijd gemakkelijk om in een groep een baby achter te laten waarvan je nog nooit eerder gescheiden bent geweest… Ontdek onze tips zodat de start van je kind in de opvang zowel voor hem als voor jou zo vlot mogelijk verloopt!

1. Wees vooruitziend

Vaak zijn er in crèches onvoldoende plaatsen beschikbaar om aan de grote vraag te voldoen. Neem ruim van tevoren je voorzorgen om niet vast te zitten op het moment dat je weer aan het werk moet: vraag gerust informatie en schrijf je (toekomstige) baby al tijdens de eerste maanden van je zwangerschap in!

 

2. Voorzie alternatieven

Een groot nadeel van de crèche: zieke kinderen zijn er tijdelijk niet welkom. Verkoudheid, koorts en buikgriep komen echter heel vaak voor bij kindjes… In zo’n situatie heb je twee mogelijkheden: je gaat niet naar het werk om thuis op je kind te kunnen passen of je zorgt voor andere opvang (grootouders, babysit, onthaalmoeder …). Laat je niet verrassen en denk hier van tevoren over na!

 

3. Bouw een goede band op met het personeel van de opvang

De relatie met de verzorgsters van je kind in de opvang is minder persoonlijk dan met een nanny of onthaalmoeder, maar wel even cruciaal.

De directrice (of in zeldzame gevallen de directeur) wordt je belangrijkste gesprekspartner: stap naar deze persoon met al je vragen of als er problemen zijn.

Maak ook kennis met de verzorgsters zelf: zij zullen elke dag voor je kind zorgen en kunnen je vertellen hoe zijn dagen verlopen. Vertel hen over de gewoonten, het slaappatroon, de voeding … van je kleintje.

 

4. Neem de tijd om je baby te laten wennen

Je baby wordt niet zomaar van de ene dag op de andere in de opvang gedropt! Elk kinderdagverblijf voorziet een periode om te wennen: één tot twee weken (afhankelijk van de crèche en je kind) waarin je kind telkens wat langer blijft om te wennen aan deze nieuwe leefomgeving. Eerst breng je in de opvang wat tijd door samen met je kind, daarna laat je hem daar een uurtje alleen, dan twee, vervolgens gedurende de maaltijd en het dutje … en tot slot een hele dag. Zorg ervoor dat je baby al enkele weken voor de eigenlijke start van het opvangplan kan gaan wennen zodat de overgang niet te bruusk is voor hem.

 

5. Stel je kind gerust …

Alles moet heel duidelijk zijn voor je kind. Het maakt niet uit hoe oud hij is, leg hem altijd uit dat je weer aan het werk moet en dat hij daarom elke dag een paar uur in de opvang zal blijven, maar dat je hem elke keer weer komt ophalen. Verdwijn niet stiekem als je hem brengt, maar maak hem duidelijk dat je gaat vertrekken. Het afscheid moet niet te lang duren: een knuffel, een kus en weg! Wees sterk als hij de eerste dagen huilt: hij zal waarschijnlijk wel kalmeren zodra je vertrokken bent.

 

6. ...en ontspan!

De eerste dagen in de opvang zijn vaak moeilijker voor de moeders dan voor de baby’s! je kindje voelt je emoties enorm goed aan, dus het is belangrijk dat je zo kalm mogelijk blijft om je angst niet door te geven. Durf met de personeelsleden van het kinderdagverblijf te praten als je verdrietig of bezorgd bent: zij zullen zeker oplossingen voorstellen om te kalmeren, bijvoorbeeld een kort telefoontje door de dag om te controleren of alles in orde is. Vergeet ook niet aan de papa te vragen om de eerste dagen met jou mee te gaan als je je baby naar de crèche gaat brengen: samen wordt deze stap veel draaglijker!

 

Meer artikels
Enfant fille montant une marche de dos avec une femme
9 gulden regels voor de juiste keuze van een onthaalmoeder
Wanneer het einde van het zwangerschapsverlof nadert, kiezen veel ouders voor een onthaalmoeder om hun baby op te vangen. Maar hoe kiest je een goede... Lees meer
Femme qui rigole avec un enfant fille qui tient une peluche dans les mains
8 tips voor de juiste keuze van een nanny
Van alle mogelijkheden voor de opvang van je baby biedt een nanny aan huis grote voordelen: ze is de hele tijd beschikbaar voor je kind,... Lees meer
Bébé allongé qui se fait masser la tête
Osteopathie voor de allerkleinsten
Als de deugden van osteopathie bekend zijn voor volwassenen, denken we soms dat het minder invloed heeft op baby’s. En nochtans, zijn de effecten vaak... Lees meer
{"statementLink":"","footerHtml":"","hideMobile":false,"hideTrigger":false,"disableBgProcess":false,"language":"en","position":"left","leadColor":"#146ff8","triggerColor":"#146ff8","triggerRadius":"50%","triggerPositionX":"right","triggerPositionY":"bottom","triggerIcon":"people","triggerSize":"medium","triggerOffsetX":20,"triggerOffsetY":20,"mobile":{"triggerSize":"small","triggerPositionX":"right","triggerPositionY":"bottom","triggerOffsetX":10,"triggerOffsetY":10,"triggerRadius":"50%"}}