Meteen naar de content

Zwemmen, sporten, spelen: wat mag mijn kind met atopisch eczeem allemaal doen?

4 min Updated op juni 14, 2024

bebe dans l'eau avec bouée brassard
Geschreven in samenwerking met Dr. Clarence De BELILOVSKY, dermatologe en lid van de groep deskundigen van Mustela.

Als je kind atopisch eczeem heeft, mag het dan in zijn vrije tijd alles doen? Op het eerste gezicht wel! Want het moet met volle teugen van zijn kindertijd kunnen genieten. Je moet wel enkele voorzorgsmaatregelen nemen om agressies van de huid te voorkomen en om het immuunsysteem niet te prikkelen en te laten reageren (zie ons dossier over atopisch eczeem).

 

In het water

Is je kind dol op het zwembad of de zee? De chloor in het zwembad of het zout in het zeewater kunnen irriterende factoren zijn. Vergeet daarom niet om je gebruikelijk emolliërend verzorgingsproduct voor baby's en kinderen aan te brengen op het hele lichaam voordat je kind blindelings in het water springt. Als je kind bovendien ook in de openlucht zwemt, bescherm zijn huid dan met een Zonnemelk met heel hoge bescherming en zonder parfum, speciaal ontwikkeld voor baby's en kinderen, geschikt voor de huid met neiging tot atopie en met hoge beschermingsfactor. Zo kan je je kind onbezorgd in de golven laten spelen!

Af en toe kan je eens controleren of er geen roodheid verschijnt. Als je rode vlekken ziet of je kind is klaar met ploeteren in het water, dan volstaat het om de huid van je kind overvloedig af te spoelen onder de zachte douche die vaak vlakbij te vinden is, zelfs op het strand.

Terug thuis voer je in alle rust en grondiger hetzelfde ritueel uit met zijn speciale Stelatopia Wasgel, zijn shampoo en vervolgens zijn Emolliërende Crème... Je kan ook de door je arts voorgeschreven behandeling volgen als de roodheid aanhoudt. Daarna is je kind goed gewassen en beschermd.

Blijf je je afvragen of al die tijd in het water wel verstandig is? Tijdens opstoten is die vraag misschien overbodig want je kind zal het contact met het zout of het chloorwater misschien zelf al wat pijnlijk vinden en daardoor geen zin hebben om te gaan zwemmen. Tijdens periodes zonder symptomen is zwemmen net een geschikte activiteit want je kind zweet daardoor minder ... Nuttig om te weten!

 

In de tuin en elders

Zweten is dus een belangrijke factor om rekening mee te houden bij de keuze van andere spelletjes en activiteiten. Kies daarom, op basis van de leeftijd best rustige activiteiten die toch leuk en boeiend zijn: knikkeren, kegelen, petanque, blindemannetje, verstoppertje, schattenjacht, 1-2-3 piano, bioscoop, paardrijden ... Er zijn eindeloos veel mogelijkheden!

 

Welke sporten verdienen de voorkeur om opstoten van eczeem te vermijden?

 

Basketbal, voetbal, volleybal, dansen, atletiek ... Al die sporten vergen toch wat energie en dus ... gaat je kind ervan zweten! Om nog te zwijgen van de intensieve spelletjes die je kind buiten met zijn vriendjes speelt: rennen, kat en muis, haasje-over ... Om te voorkomen dat zijn lichaamstemperatuur te hard gaat stijgen, kan je het volgende doen:


- Ruime kleding van katoen voorzien1.


- Indien mogelijk de voorkeur geven aan lange broeken en bovenstukken met lange mouwen. Als je kind bijvoorbeeld toch in het pas gemaaide gras of in het zand gaat rollen, dan is zijn huid beschermd tegen de irriterende factoren.


- Stel in de zomer voor om de wedstrijdjes en andere activiteiten te organiseren aan het einde van de dag, wanneer het niet meer zo warm is.


- Gebruik geregeld een verstuiver en veeg het zweet weg met een papieren zakdoekje.


- Spoel je kind na de activiteit of het spel zo snel mogelijk enkele minuten af onder de douche en bescherm de huid terug met een emolliërend verzorgingsproduct.

- Breng ook vóór de inspanning een emolliërend verzorgingsproduct aan.

Als atopisch eczeem de kop opsteekt, doet je kind het best enkele dagen wat rustiger aan tot de roodheid verdwenen is. Dat is meteen de ideale gelegenheid voor andere activiteiten: gezelschapsspelletjes, raadspelletjes, tekenen, ...

1Lees ook: "Welke kleding is het meest geschikt voor de huid met neiging tot atopie?"

Meer artikels
Visage d'un enfant asiatique avec une main qui lui applique de la crème sur la joue
De huid met neiging tot atopie verzorgen
Atopisch eczeem wisselt periodes zonder symptomen af met periodes van opstoten … Welke verzorging vereist elke periode? Wees gerust, het is niet zo moeilijk. Lees meer
Bébé allongé qui dort paisiblement dans un plaid jaune
Welke kleding wordt aangeraden bij een huid met neiging tot atopie?
Heeft je baby een atopische huid of is hij gevoelig voor atopisch eczeem? In dit artikel vind je ons advies over het kiezen van de... Lees meer
Bébé marchant sur la plage grâce aux mains de ses parents
Atopische dermatitis en vakantie: de juiste gewoontes en reflexen
Vakantie is synoniem met onbezonnen vrijheid, maar toch moet u in geval van atopisch eczeem rekening blijven houden met enkele adviezen en factoren! Lees meer
{"statementLink":"","footerHtml":"","hideMobile":false,"hideTrigger":false,"disableBgProcess":false,"language":"en","position":"left","leadColor":"#146ff8","triggerColor":"#146ff8","triggerRadius":"50%","triggerPositionX":"right","triggerPositionY":"bottom","triggerIcon":"people","triggerSize":"medium","triggerOffsetX":20,"triggerOffsetY":20,"mobile":{"triggerSize":"small","triggerPositionX":"right","triggerPositionY":"bottom","triggerOffsetX":10,"triggerOffsetY":10,"triggerRadius":"50%"}}