Meteen naar de content

Atopisch eczeem: tips voor thuis (temperatuur, mijten, roken, beddengoed, huisdieren …)

10 min Updated op juni 4, 2024

Vêtements bébé pliés sur une commande avec à coté une peluche mouton

Geschreven in samenwerking met Dr. Clarence De BELILOVSKY, dermatologe en lid van de groep deskundigen van Mustela.

 

Atopisch eczeem beperken: huishouden en netheid in huis

Grote schoonmaak in huis kan een oplossing zijn om te voorkomen dat atopisch eczeem te vaak de kop opsteekt. Maar daar blijft het zeker niet bij.

Een klein overzicht van de gewoonten die je thuis kan invoeren:

 • Je stofzuiger! Vooral als die een HEPA-filter heeft. Die filter zorgt ervoor dat zo weinig mogelijk stofdeeltjes en dus ook mijten in de lucht worden uitgestoten. Veel van de huidige modellen in de markt zijn ermee uitgerust.
 • Een matras en/of matrasbeschermer die behandeld is tegen mijten, soms zelfs zonder chemische producten. De matrassen worden vaak geleverd met een jarenlange garantie. De matrasbeschermers zorgen dan weer voor extra isolatie om contact met de huid te vermijden en blijven bovendien ook na het wassen nog doeltreffend. Het beste zijn natuurlijk de modellen die de volledige matras omhullen in plaats van alleen de bovenkant.
 • Parket, tegels of goede linoleum in plaats van kamerbreed tapijt of vloermatten. Ze zijn makkelijker schoon te maken en bieden mijten minder kans om zich te nestelen en vast te hechten.
 • Je wasmachine. Moeten geregeld in de trommel: de lakens, de gordijnen, de knuffeldoekjes en ... de knuffels! Ja, ze worden vaak vergeten, maar mijten zijn helse parasieten die zich werkelijk overal verschuilen.

Pas op voor huisstofmijten. Ze zijn onzichtbaar voor het blote oog, maar komen in elk huis voor. Hun uitwerpselen en de rommel die ze achterlaten als ze dood zijn, zijn de grootste boosdoeners.

 

Het contact met allergenen beperken: verluchting, temperatuur en geen droge lucht

Het voordeel van deze voorzorgsmaatregelen: je maakt ineens ook komaf met andere allergenen zoals stof en haren van dieren (zie ons dossier over atopisch eczeem).

 • Lucht, maar vooral niet te droog! Het is geen geheim: droge lucht maakt de huid nog droger. Verlucht dus gerust je huis en vooral de kamer van je kind. Doe het zowel 's winters als 's zomers elke dag. Ook al is het maar vijf minuten! Te meer omdat de binnenlucht in de winter vaak onvoldoende vochtig is. De verwarming blijft de grootste oorzaak, vooral de elektrische. 19 °C à 21 °C is de ideale temperatuur voor binnen. 's Nachts mag die zelfs zakken tot 18 °C in de slaapkamer. Als je dat wilt, kan je met betaalbare apparaatjes de vochtigheidsgraad in huis controleren. Die is best niet lager dan 30%. Als dat wel zo is, kan je ook een luchtbevochtiger aanschaffen … Of enkele heel natuurlijke tips toepassen!
 • Zet een potje met water op de radiator.
 • Laat de deur van de badkamer open als iemand een douche of bad heeft genomen.
 • Hang een natte handdoek in de slaapkamer.
 • Verfraai je interieur met groene planten. Naast hun zuiverende functie geven sommige van die planten ook vocht af.

 

Atopisch eczeem, allergieën bij baby's, huidreacties: welke voorzorgsmaatregelen met dieren in huis? 

Heb je een harige viervoeter in huis? Dankzij het vroege contact is je baby misschien immuun geworden. Een allergische reactie is dus geen noodzakelijk gevolg. Laat best testen uitvoeren om zeker te zijn. Als je kind toch allergisch blijkt te zijn voor zijn trouwe vriend, dan moet het contact uiteraard beperkt worden.

Voor je dier betekent dat:

 • Niet spelen of knuffelen in de slaapkamer. Deze ruimte is indien mogelijk zelfs verboden terrein.
 • Niet slapen in de zetel, vooral niet als je kind zich daar ook graag nestelt.
 • Een goede wasbeurt. Niet altijd gemakkelijk bij een kat of knaagdier ... In dat geval bestaan er nog andere methodes om de hygiëne te waarborgen. Vraag voor je dier informatie aan je dierenarts.
 • Eén ... twee ... drie keer stofzuigen per week. Achtergebleven haartjes en speeksel zijn de belangrijkste oorzaak van die allergieën. Ze moeten dus zo vaak mogelijk worden weggenomen! Tot slot kunnen nog andere factoren atopisch eczeem in de hand werken. Rook je in huis, probeer dat dan bijvoorbeeld alleen te doen in goed verluchte ruimtes.

De conclusie? Pas enkele simpele oplossingen toe. Ze vergen soms misschien een extra inspanning, maar blijven eenvoudige en snelle manieren om de mooiste beloning te krijgen: het welzijn van je kind.

Beeldbron : Freepik
Meer artikels
Gros plan sur un bras d'enfant qui a des points rouges sur la peau
Atopische dermatitis: het ontstaan voorkomen
Ontdek tips om atopisch eczeem bij je baby te voorkomen en te behandelen. Lees meer
Bébé qui dort dans un lit avec une peluche lapin
Het platteland, de stad, de bergen: hun invloed op atopisch eczeem
Met enkele goede dagelijkse gewoonten kan je baby probleemloos overal verblijven. Lees meer
Qu'est ce que l'eczéma atopique?
Wat is atopisch eczeem?
De huid van je baby is zijn bescherming tegen de buitenwereld. Omdat de huid een dubbele rol speelt - beschermend en zintuiglijk -, vereist het... Lees meer
{"statementLink":"","footerHtml":"","hideMobile":false,"hideTrigger":false,"disableBgProcess":false,"language":"en","position":"left","leadColor":"#146ff8","triggerColor":"#146ff8","triggerRadius":"50%","triggerPositionX":"right","triggerPositionY":"bottom","triggerIcon":"people","triggerSize":"medium","triggerOffsetX":20,"triggerOffsetY":20,"mobile":{"triggerSize":"small","triggerPositionX":"right","triggerPositionY":"bottom","triggerOffsetX":10,"triggerOffsetY":10,"triggerRadius":"50%"}}