Meteen naar de content

Beweeg voor jezelf en je baby, maar met mate

5 min Updated op juni 4, 2024

Femme enceinte faisant du sport sur un tapis de fitness à l'extérieur
Het lichaam is gemaakt om te bewegen. En een zwangerschap is perfect te combineren met lichaamsbeweging en zelfs sport! Op voorwaarde dat je natuurlijk verstandig kiest en beweegt.

 

4 goede redenen om te bewegen

Zwanger zijn is geen ziekte en een goede gezondheid hangt nauw samen met lichaamsbeweging, dat weet iedereen. Toch is de verleiding groot om stil te blijven zitten als je er even geen zin in hebt of overvallen wordt door vermoeidheid ... Dat is jammer, want door te bewegen tijdens de zwangerschap onderhoud je je kostbare gezondheid zodat je de ontwikkeling en komst van de baby optimaal kan ondersteunen.

Minder kilo’s, diabetes, verhoogde bloeddruk: de maximale gewichtstoename verschilt van vrouw tot vrouw, maar mag in elk geval niet extreem zijn. Met een wandeling van zelfs maar 30 minuten per dag blijft de weegschaal in evenwicht. Zo wordt ook het risico op zwangerschapsdiabetes en een verhoogde bloeddruk kleiner.

Een goede bloedsomloop, een hart in topvorm: de gewichtstoename en hormonale schommelingen ten gevolge van de zwangerschap zorgen voor een aderuitzetting. Lichaamsbeweging geeft de weefsels meer zuurstof en verstevigt de wanden van de aders zodat het bloed goed terugstroomt en niet stagneert. Het hart, dat regelmatig wordt belast, leert ook zuiniger te werken en beter te reageren op intense inspanningen, zoals tijdens de bevalling.


Minder stress en vermoeidheid: sport wekt de afscheiding van endorfine op, waardoor het de beste remedie vormt tegen stress, en het veroorzaakt een gezonde vermoeidheid. Het werkt ontspannend, versterkt het uithoudingsvermogen en verbetert de nachtrust ... Allemaal belangrijke elementen om sneller te herstellen, zowel tijdens de zwangerschap als na de bevalling.

Geen last van je rug, een vlotte spijsvertering: lichaamsbeweging versterkt op natuurlijke wijze de houdingsspieren en spant de buikspieren aan om pijn in de onderrug door de ontwikkeling van de baby te voorkomen. Bovendien zorgt dit alles ook voor een spiermassage voor de darmen, die op hun beurt zo actief mogelijk worden en niet langer de problemen van constipatie en een opgeblazen gevoel veroorzaken die vaak voorkomen tijdens de zwangerschap.

 

Kies de juiste activiteit

Sporten is goed. Starten met boksen of kitesurfen tijdens je zwangerschap niet! Ga eerder voor uithoudingssporten die minstens 30 minuten lang een voortdurende inspanning vergen zonder je lichaam te forceren.

Goede activiteiten: wandelen staat natuurlijk boven aan het lijstje! Maar tot ongeveer de vijfde maand van de zwangerschap ook activiteiten waarbij je gewicht “gedragen” wordt en geen druk op je gewrichten wordt uitgeoefend: aquagym, zwemmen (vooral rugcrawl om pijn in de onderrug te verzachten) en fietsen tegen een gematigd tempo op een effen ondergrond. Yoga en lichte turnoefeningen worden ook aanbevolen, maar best onder begeleiding van een trainer die gewend is om te werken met toekomstige mama’s zodat moeilijke houdingen worden vermeden.

Te vermijden: alle activiteiten die risico’s inhouden (klimmen, duiken ...) of waarvoor bruuske bewegingen nodig zijn (tennissen, squashen, volleyballen ...).

 

4 voorzorgsmaatregelen voordat u erin vliegt

Welke activiteit je ook kiest, kampioen worden is niet de bedoeling. Lichaamsbeweging moet je gewoon helpen de negen maanden van uw zwangerschap vlotter door te komen. Het mag dus geen vervelende straf zijn of een bron van blessures. Bovendien moet je het vanaf het derde trimester in elk geval wat kalmer aan doen.

Groen licht van de dokter: absoluut noodzakelijk voordat je start of doorgaat met sporten. Maar ook bij de minste alarmsignalen is een raadpleging nodig: hartkloppingen, misselijkheid, duizeligheid, abnormale pijn, bloedverlies ...

Luister naar je lichaam: dat is de beste graadmeter. Dwing jezelf niet om nog tien baantjes te trekken als je moe bent. Zijn je gewrichten wat wankel, forceer ze dan niet verder: pezen en gewrichtsbanden zijn tijdens de zwangerschap wat flexibeler waardoor het gevaar voor verstuiking groter wordt.

De juiste uitrusting: een aangepaste beha om je borsten te beschermen, sportschoenen met antislipzolen ...

Gezond eten en drinken: drink regelmatig en voldoende om extra verlies van vocht en minerale zouten tijdens de lichaamsbeweging te compenseren (anders staan u gegarandeerd krampen en andere ongemakken te wachten). Een lichte maaltijd voor en na het sporten kan een te lage suikerspiegel voorkomen en geeft je lichaam snel een nieuwe voorraad voedingsstoffen.

Meer artikels
Lees meer
Femme enceinte en maillot de bain noir assise au bord d'une piscine
Om zachtjes spieren op te bouwen, lang leve aquabiking
Trappelen in het water en zo het positieve van duursporten combineren met het spa-gevoel. Wanneer de baby groter wordt en zich nestelt in je baarmoeder,... Lees meer
Parents en posture de l'arbre yoga et bébé a coté
Wanneer en hoe weer sporten?
Bon pour la santé et le moral, le sport permet aussi de retrouver plus rapidement une silhouette tonique. Mais votre corps de toute jeune maman... Lees meer
{"statementLink":"","footerHtml":"","hideMobile":false,"hideTrigger":false,"disableBgProcess":false,"language":"en","position":"left","leadColor":"#146ff8","triggerColor":"#146ff8","triggerRadius":"50%","triggerPositionX":"right","triggerPositionY":"bottom","triggerIcon":"people","triggerSize":"medium","triggerOffsetX":20,"triggerOffsetY":20,"mobile":{"triggerSize":"small","triggerPositionX":"right","triggerPositionY":"bottom","triggerOffsetX":10,"triggerOffsetY":10,"triggerRadius":"50%"}}