Zorg voor je borsten
5 minuten Updated op november 28, 2024
Moeder natuur voorziet in alles: vanaf de aanvang van de zwangerschap zetten de melkkanalen en -klieren door de hormonen uit om ze voor te bereiden op de borstvoeding.
Daardoor worden de borsten voller, tekent het netwerk van blauwe aders zich af, kunnen de tepels donkerder worden en ontstaat er een soms pijnlijke spanning. Dat is allemaal niet meer dan normaal. Bovendien verschilt de toename van de borstomvang van vrouw tot vrouw, afhankelijk van de hoeveelheid hormonen. Die groei is dus onopvallend bij de ene en spectaculair bij de andere. De borsten zijn het grootst enkele dagen na de bevalling, wanneer de melkproductie goed op gang komt.
Als je geen borstvoeding geeft, zullen je borsten door de plotse daling van de hoeveelheid hormonen snel in omvang afnemen. Als je wel borstvoeding geeft, verloopt die verandering geleidelijk. Hoe dan ook, hoe vroeger je je borsten begint te verzorgen, hoe steviger ze zullen blijven.
Gun ze een nieuwe beha
Voor je eigen welzijn en de gezondheid van je boezem kan je best investeren in nieuwe beha’s zodra je gebruikelijke beha’s niet meer comfortabel zitten. Iedere borst weegt aan het einde van de zwangerschap gemiddeld 500 g meer en de geleidelijke toename van de omvang levert je op negen maanden tijd twee extra cupmaten op.
Controleer je maat dus ieder trimester en ga voor een grotere cup en bredere bandjes die je de nodige steun bieden zonder te spannen. Je moet de beha indien nodig zelfs ‘s nachts kunnen dragen. Je geeft je borsten zo niet alleen meer steun, maar maakt ze ook verleidelijker. Vormen, kleuren, stoffen ... Zwangerschapslingerie hoeft niet langer onder te doen voor de mooiste klassieke setjes!
Ga voor een verstevigende en verzachtende verzorging
Borsten zijn geen spieren: de stevigheid ervan hangt dus voornamelijk af van de stevigheid van de huid. De plots toegenomen borstomvang kan de huid echter minder elastisch maken en gaat bovendien gepaard met een onaangenaam en soms pijnlijk gevoel. Kompressen met koud water kunnen intense spanningen verlichten, maar dat is slechts tijdelijk en heeft geen effect op de verslapping van de huid.
De juiste reflex is dus om je borsten al van bij het begin van de zwangerschap elke dag te verzorgen met specifieke producten die het mogelijk maken in één klap de aanmaak van steunvezels te stimuleren, de huid grondig te hydrateren en de overdreven reactie van de huid op de veranderende omvang te verzachten.
Kies altijd formules die ontwikkeld zijn voor zwangere vrouwen en mama’s en die dus geen in-vraag-gestelde ingrediënten bevatten (parabenen, ftalaten, fenoxyethanol, cafeïne, bisfenol A en S, alcohol) en indien nodig gebruikt kunnen worden tijdens de borstvoeding. De producten breng je aan door de huid rond de borsten van binnen naar buiten te masseren, in de richting van je nek. Dit ritueel kan preventief worden gecombineerd met producten tegen striemen. Ook die laatste worden immers in de hand gewerkt door de hormonale veranderingen en de plotse uitrekking van de huid.
Denk ook aan je rug en borstspieren
De zwaartekracht trekt bij een zwaardere boezem het bovenlichaam meer naar voren. Een kromme houding verzwakt echter de borstspieren en werkt rugpijn in de hand...
Vergeet de specifieke verzorgingsproducten dus zeker niet te combineren met een rechte houding zodat je naast de spanning in je borsten ook geen spanning in je nek- en bovenste rugspieren ontwikkelt. Je hoeft niet zodanig verkrampt recht te blijven dat je moeite hebt met ademen, maar probeer jezelf gewoon zo groot mogelijk te maken door de kruin van je hoofd naar boven (zonder uw kin op te heffen) en je heiligbeen naar beneden te duwen.
Trek voor stevigere borstspieren, nodig om de boezem te ondersteunen, elke dag enkele minuten uit voor de volgende oefening: vouw je handen samen met je ellebogen op schouderhoogte en je handpalmen tegen elkaar terwijl je inademt, waarna je 3 seconden je adem inhoudt en vervolgens weer ontspant tijdens het uitademen. Herhaal deze oefening een vijftiental keer.