9 maanden goed eten: de regel van 3
6 min Updated op juni 6, 2024
REGEL NR. 1
Gezonde, evenwichtige maaltijden
Eet gezond zodat je lichaam en je baby niets tekortkomen en je niet uitgeput aan uw bevalling moet beginnen. Als je reeds de gewoonte hebt om alles met mate te eten, hoeft je je eetgewoonten niet echt aan te passen. Je weet al wat een gezonde en evenwichtige maaltijd inhoudt! Als je voorkeur gaat naar een panini in plaats van sperziebonen, dan zal je je eetpatroon eens onder de loep moeten nemen en daarin een grotere plaats moeten voorzien voor:
- Groenten en fruit: aan het begin van de zwangerschap weet je misschien nog niet of je antistoffen tegen toxoplasmose hebt. Wees dus uiterst voorzichtig met het eten van rauwe groenten en fruit, die besmet kunnen zijn met deze parasiet. Kook ze en proef er beter pas van zodra ze gaar zijn. Als je er zeker van bent dat je immuun bent tegen toxoplasmose, dan kan je ze na advies van je arts rauw eten om zoveel mogelijk te profiteren van het vitaminegehalte, dat afneemt tijdens het koken. Was de voedingsmiddelen altijd eerst heel grondig, schil ze en was daarna goed uw handen.
- Waardevolle eiwitten: eiwitten met een zogenaamde hoge biologische waarde (vlees en vis) zorgen voor een goede werking van de spieren. je lichaam heeft ze elke dag nodig.
- Goede koolhydraten: kies voor trage suikers die energie leveren zonder de bloedsuikerspiegel plots te doen stijgen. Verkies granenbrood van bij de bakker boven industrieel wit brood, hele? aardappelen, linzen of volkorenpasta boven puree uit zakjes, en pure chocolade (een bron van magnesium) boven snoep. Maar leg jezelf af en toe ook eens in de watten!
- Gezonde vetten: die dragen bij tot de aanmaak van de celmembranen en de opbouw van het zenuwstelsel. Denk maar aan omega 3, de welbekende essentiële vetzuren die het lichaam zelf niet kan aanmaken en die het moet halen uit koolzaadolie of vette vis (zalm, haring …).
- Zuivelproducten: zij zijn een bron van calcium en zijn dus onmisbaar voor de vorming van het skelet. Eet of drink idealiter 2 tot 3 zuivelproducten per dag.
- Water: onontbeerlijk voor de goede werking van het lichaam. Hoe meer je beweegt, hoe meer water je moet drinken. Minstens 1,5 l per dag is de aanbevolen hoeveelheid. Houd je urine in het oog om te controleren of je lichaam voldoende gehydrateerd is: alles is in orde als je urine helder is. Anders moet je meer drinken. Drink best bronwater of mineraalwater, rijk aan calcium en magnesium.
REGEL NR. 2
Beperk je gewichtstoename
Je hoeft zeker niet voor twee te eten zoals vroeger werd gedacht! Ook al heeft je lichaam wat meer calorieën nodig, het is in staat om zelf te voorzien in die behoefte. Je hoeft jezelf natuurlijk niets te ontzeggen, maar probeer voor je eigen welzijn en dat van je baby je gewichtstoename niet te laten ontsporen.
- Eet minstens drie keer per dag: door een maaltijd over te slaan, moedig je je lichaam alleen maar aan om bij de volgende maaltijd meer op te slaan “voor de zekerheid”. Je moet drie maaltijden per dag voorzien of, als je last hebt van misselijkheid, je maaltijden spreiden over vijf evenwichtige lichtere maaltijden.
- Neem de tijd om van de smaak te genieten: trek voor je maaltijd minstens 20 minuten uit (ga rustig aan tafel zitten en kauw goed) zodat je lichaam de tijd heeft om te beseffen dat het voldaan is en je jezelf niet overeet. Wapen jou tegen een “foute goesting” met fruit, yoghurt, kerstomaatjes, frambozen ... Zorg dat je altijd een gezonde snack bij de hand hebt zodat je niet naar een doos koekjes of een portie gedroogde worst kunt grijpen.
- Zorg dat je wat "SOS cravings" bij de hand hebt: fruit, yoghurt, cherrytomaatjes, frambozen... zorg dat je altijd iets bij de hand hebt om te voorkomen dat je het doosje koekjes of de droge worst opeet.
- Vermijd verborgen suikers en vetten: ze verstoppen zich graag in beleg, voorverpakt gebak en kant-en-klaarmaaltijden. Op het etiket van de verpakking zijn ze te herkennen aan de vermelding “enkelvoudige suikers” of “verzadigde vetten” … Een goede reden om het plezier en de voordelen van huisgemaakte maaltijden te herontdekken.
REGEL NR. 3
Vermijd risicovolle voedingsmiddelen en risicovol gedrag
Alcohol is uit den boze tijdens de zwangerschap, maar dat is niet het enige “voedingsrisico”.
In de keuken moet u namelijk ook alle mogelijke voorzorgsmaatregelen treffen op het vlak van hygiëne en bepaalde voedingswaren vermijden die schadelijke ziektekiemen voor de foetus kunnen bevatten.
- Zeg vaarwel tegen gesneden beleg en paté, specialiteiten met rauwe melk, schimmelkaas en zachte kaas. Deze voedingswaren kunnen immers de bacterie listeria bevatten.
- Was en schil zorgvuldig alle groenten en fruit die u rauw eet om het risico op toxoplasmose en listeriosis uit de weg te gaan. Ga ze ook beter nooit buitenshuis eten.
- Bak je vlees goed door, want rauw of slecht doorbakken vlees is een van de grootste oorzaken van toxoplasmose. Vermijd ook best rauwe zeevruchten, tarama en andere bereidingen in gelei. Eet evenmin gerechten die bereid zijn met rauwe eieren, want die kunnen salmonellabacteriën bevatten.
- Zorg voor maximale hygiëne: was je handen na elk contact met voedingswaren om een eventuele besmetting te vermijden en was de snijplankjes en messen grondig af nadat je daar rauwe ingrediënten mee hebt gesneden. Vergeet ook niet om regelmatig de koelkast onder handen te nemen met bleekwater.