Meteen naar de content

De eerste uitwisselingen met je baby

7 min Updated op juni 4, 2024

Enfant proche de sa maman à quatre pattes

Tijdens het eerste jaar wordt jouw baby opengesteld aan een nieuwe wereld in een hoge snelheid. Voordat hij kan praten, communiceert hij met jou aan de hand van duizend en een manieren!                                             

De uitwisselingen die jij met je kind hebt, helpen hem om zijn persoonlijkheid op een harmonieuze manier te vormen en definieert jouw rol als ouder. Ondek samen met ons alle eerste uitwisselingen en leer zijn houding kennen om beter te kunnen beantwoorden aan zijn behoeften!

 

De communicatievormen van pasgeboren baby's

De eerste uitwisselingen tussen jou en je baby gaan vooraf aan de geboorte. Door zintuigelijke vaardigheden in de baarmoeder kan de baby je strelingen al voelen, je stem horen en je aanwezigheid voelen. Na de geboorte gebruikt hij al zijn middelen ter beschikking om contact te maken met jou. 

 

•  De blik

De allereerste blik op je baby bij de geboorte blijft hangen en doordringt je, het veroorzaakt een emotie in wie jij bent als moeder of vader. Het incarneert de ontmoeting met je echte baby, een groot verschil met de baby die je jezelf hebt ingebeeld tijdens de zwangerschap. Deze blik in het belang reflecteert ook de prenatale ervaring van jouw baby. Het geeft de baby de kans om te weten te komen wie er 9 maanden lang voor haar welzijn heeft gezorgd. Vervolgens is een blik op de baby een weerspiegeling van haar emotionele staat en ontwikkeling, eender welke leeftijd. Na verloop van tijd is de intimiteit tussen jullie beiden zo sterk dat je één blik in een oogwenk kan ontcijferen.

 

•  De aanraking

Bij de geboorte is de behoefte aan fysiek contact cruciaal voor de baby zoals het slapen en eten. Het heeft nood aan jouw armen die zijn lichaampje omslaan, voor het verzachten, verwarmen en het gevoel van bescherming in het geval van nood. De fysieke nabijheid, huid op huid, lichaam op lichaam, het doen slapen in jouw slaapkamer de eerste maanden, het helpt allemaal aan de aanpassing van de nieuwe wereld en het vergemakkelijken van zelfstandigheid nemen in het vervolg.

 

•  De stem en klanken

Sinds de geboorte van je baby stel je stem hem gerust en vermenselijk je hem. En dus het onvermijdelijke contact van jouw armen, jouw gesprekjes of jouw zachte liedjes, draagt bij aan de geruststelling wanneer het nodig is. Heel snel, na 2 maanden probeert je baby ook met jou te communiceren door klanken. Het kirt van plezier met "uh,uh" of het neemt contacten op. Na 4 maanden vocaliseert hij, na 6 maanden produceert het klanken en na 8 maanden kan hij 'pa-pa' of 'ma-ma' zeggen. Eindelijk, na ongeveer 1 jaar, gaat het stilaan zijn eerste woordjes beginnen zeggen.

 

•  De taal van de tranen

Bij de geboorte en tijdens de eerste maanden zijn tranen de einige mogelijkheid voor een baby om zijn behoeften, moeilijkheden en ongeluk te uiten. Een baby weent nooit voor niets of snel, het roept om hulp te vragen wanneer het iets niet alleen kan. Het heeft echter niet altijd pijn als hij huilt. Je zal snel hoge pijnkreten leren herkennen. Na een paar maanden weet je ook het verschil tussen huilen van honger en huilen van slaap, onrust, ongemak, enz. Ongeveer rond de 6 tot 8 maanden herken je het huilen van separatie in de avonden of wanneer het alleen is. En rond de 1 jaar is er het wenen van frustratie en kleine woedes. Reageren zonder de minuten te tellen zijn de eerste maanden de enige manier om je baby te kalmeren en gerust te stellen voordat hij het zonder jou kan. Vermijdt zoveel mogelijk je baby alleen te laten huilen, weg van jou. 

 

•  De uitdrukkingen van welzijn                                                                                                                      Naast de uitwisselingen met jou, gaat je baby ook snel andere uitdrukkingen gebruiken die een goede methode van communiceren zijn. De gezichtsuitdrukkingen, inclusief de glimlachen die voor het eerst te zien tijdens de slaap. Door het onthouden van jullie uitwisselingen, gaat hij rond 1 maand met je praten tijdens rustige wakkere momenten. Rond 2 maanden, gaat het blijdschap tonen via zijn armen en na 3 maand via de benen. Na 4 maanden gaat de baby lachenbuien van blijdschap en welzijn ervaren. Vanaf de geboorte kan je baby ook harmonieuze bewegingen vertonen met de armen en handen dat toont op het welzijn. Door rekening te houden met de ontwikkeling van nieuwe gebaren en attitudes, geeft de baby je de mogelijkheid om hem steeds beter en beter te begrijpen voordat die echt praat.

 

De uitwisselingen met je baby bevorderen

• Je baby is helemaal afhankelijk van jou. Hoe meer je zijn behoeftes beantwoord tijdens de eerste maanden, inclusief de voedingen of flesjes en hem in je armen nemen, hoe meer je hem emotionele veiligheid geeft waardoor het later  moeilijker wordt voor je baby om zelfstandig te worden.

 

• Je moet openstaan om naar je baby te kijken, te luisteren en te begrijpen. Zijn uitdrukkingen zijn een exacte weerspiegeling van zijn innerlijke gevoelens. Zijn acties leiden tot jouw reacties.

 

• Probeer ook 'echt' tegen je baby te praten. Dat wil zeggen niet tegen hem liegen en nomaal tegen hem praten, zonder het gebruiken van de 'babytaal'.

 

• Als de overtuiging om voor hem te zorgen je ontbreekt, laat de baby dit dan niet voelen. Een baby voelt dat je er voor hem bent, het moet op jou kunnen rekenen. Hij begrijpt de connotatie aan je woorden, goed of slecht, voordat hij de exacte betekenis achter je woorden verstaat.

 

• Wees positief, want om te groeien en bloeien heeft je baby het nodig dat zijn vader en moeder verbaasd zijn door zijn vooruitgang, hoe klein die ook is. Motiveer hem door zelfvertrouwen te geven en elke keer te applaudiseren bij een kleine vordering in zijn ontwikkeling: wanneer hij lacht of wanneer hij begint te spelen, te wandelen, vingers te tonen, enz. Door hun succesen te bevestigen, help je hun nieuwe moeilijkheden te overwinnen en hun ongemakheden te vergeten.

Bron foto: Freepik

Meer artikels
Enfant qui marche avec l'aide de sa maman
De motorische ontwikkeling van je baby
Au cours de sa première année, votre bébé va progresser à une vitesse extraordinaire : couché, assis, puis à quatre pattes et enfin debout, il... Lees meer
bébé qui ouvre la bouche
Van gebrabbel tot eerste woordjes : het ontstaan van taal
Bij zijn geboorte kan je baby nog niet praten, maar hij kan wel al communiceren: door zijn blik, zijn houding en zijn gebaren of door... Lees meer
Visage d'un bébé mignon
De massage, een moment van tederheid met je baby
Een massage staat zeker garant voor welzijn en ontspanning en biedt je baby een heleboel voordelen: het masseren prikkelt zijn zintuigen, helpt hem om zich... Lees meer
{"statementLink":"","footerHtml":"","hideMobile":false,"hideTrigger":false,"disableBgProcess":false,"language":"en","position":"left","leadColor":"#146ff8","triggerColor":"#146ff8","triggerRadius":"50%","triggerPositionX":"right","triggerPositionY":"bottom","triggerIcon":"people","triggerSize":"medium","triggerOffsetX":20,"triggerOffsetY":20,"mobile":{"triggerSize":"small","triggerPositionX":"right","triggerPositionY":"bottom","triggerOffsetX":10,"triggerOffsetY":10,"triggerRadius":"50%"}}