Meteen naar de content

De massage, een moment van tederheid met je baby

5 min Updated op juni 3, 2024

Visage d'un bébé mignon
Een massage staat zeker garant voor welzijn en ontspanning en biedt je baby een heleboel voordelen: het masseren prikkelt zijn zintuigen, helpt hem om zich bewust te worden van zijn lichaam, kalmeert hem en bereidt hem voor op de nachtrust. Het kan ook helpen om lichte buikpijn te verlichten. Tot slot is een massagebeurt ook een uitgelezen innig moment met jou. Ontdek onze tips om je baby te masseren en begin er meteen aan!

De juiste omstandigheden

 • Je kan je baby masseren vanaf de geboorte tot de leeftijd van 3 jaar, of zelfs later als hij die momenten leuk blijft vinden.
 • Kies een rustig moment waarop je helemaal beschikbaar bent om al uw aandacht de hele tijd zonder afleiding te richten op de massage.
 • Kies een warme (ongeveer 26 °C) en rustige kamer met gedempt licht.
 • Leg je baby voor u op een handdoek of deken, een bed, een luiertafel of een zacht tapijt op de vloer.
 • Zorg ervoor dat je handen proper zijn en ietwat warm aanvoelen en dat je nagels geknipt zijn.
 • Verwijder alles wat aan de huid van je baby kan blijven hangen, zoals juwelen.
 • Gebruik speciale massageolie voor baby's. Smeerje handen in met de olie en wrijf ze tegen elkaar om de olie te verwarmen vooraleer je je baby aanraakt.
 • De huid van je baby moet gezond zijn en mag geen irritaties vertonen.
 • Masseer je baby beter niet als hij ziek is of net gegeten of gedronken heeft.

 

De juiste handelingen

Masseren is iets anders dan strelen: het contact moet warm en zacht zijn, maar tegelijkertijd stevig. Je moet drukkende bewegingen maken die prikkelend en overtuigend zijn. Je kan de massagebeurt tot 30 minuten laten duren als je baby dat leuk lijkt te vinden. De eerste keren kan hij zich echter wat weigerachtig gedragen: stop in dat geval al na een paar minuten en stel de volgende dag of enkele dagen later opnieuw een massage voor.

Je kan de volgende handelingen als inspiratie gebruiken om je baby te masseren:

 • Begin met een voorzichtige massage van de schouders vanaf de hals en ga vervolgens omlaag langs de armen, maar vergeet de handen en vingers niet.
 • Masseer dan met je vlakke hand de borstkas en buik door cirkelbewegingen te maken in wijzerzin: leg je hand dwars onder de borstkas en wrijf langzaam naar beneden. Doe daarna hetzelfde met je andere hand. Oefen geen druk uit: het gewicht van je hand volstaat.
 • Houd de voet van je baby in één hand en masseer met de andere hand vanaf de kuit in de richting van de dij en verder tot de heup.
 • Neem het voetje stevig vast met je handen en masseer het zacht vanaf de tenen tot de hiel. Keer terug in de richting van de tenen en masseer elke teen apart om ze tot slot allemaal samen zachtjes naar boven uit te rekken.
 • Masseer de handjes met zachte cirkelvormige bewegingen vanaf het midden van de handpalm en strek vervolgens elke vinger heel voorzichtig een beetje uit.
Meer artikels
Bébé dans une cape de bain bleu
Het toilet, een essentieel gebaar voor de hygiëne
In de loop van de dag hopen onzuiverheden, die vaak onzichtbaar zijn, zich op in het gezicht van je baby en kunnen ze de huid,... Lees meer
Maman qui applique de la crème sur le vente d'un bébé
De hydratatie van de huid, een onmisbaar gebaar
Tot de leeftijd van 2 jaar is de huid van je kind kwetsbaar en immatuur: ze kan zich moeilijk verdedigen tegen agressies. Ontdek onze tips om... Lees meer
Bébé en pyjama qui baille
Slaap en massage: Eenvoudige rituelen voor een heerlijke nachtrust!
Wilt u graag dat uw baby vredig kan slapen en droomt u ervan om u ook zelf nog eens ongestoord op uw hoofdkussen te kunnen... Lees meer
{"statementLink":"","footerHtml":"","hideMobile":false,"hideTrigger":false,"disableBgProcess":false,"language":"en","position":"left","leadColor":"#146ff8","triggerColor":"#146ff8","triggerRadius":"50%","triggerPositionX":"right","triggerPositionY":"bottom","triggerIcon":"people","triggerSize":"medium","triggerOffsetX":20,"triggerOffsetY":20,"mobile":{"triggerSize":"small","triggerPositionX":"right","triggerPositionY":"bottom","triggerOffsetX":10,"triggerOffsetY":10,"triggerRadius":"50%"}}