Meteen naar de content

Met je baby op het vliegtuig

6 min Updated op mei 28, 2024

Bébé buvant un bibron dans un avion
Deze zomer heb je misschien de gelegenheid om voor het eerst met je baby het vliegtuig te nemen. Mits een goede organisatie is dat vervoermiddel zeker geschikt voor heel jonge kinderen! Ontdek onze tips voor zorgeloze reizen met het hele gezin.

Vanaf welke leeftijd? 

Baby’s mogen veel vroeger vliegen dan je zou verwachten. Pasgeborenen die niet prematuur zijn en die in goede gezondheid verkeren, worden door de meeste luchtvaartmaatschappijen geaccepteerd voor een korte vlucht zodra ze een week oud zijn en voor een lange vlucht vanaf de leeftijd van 3 weken. Als je je reis echter kunt uitstellen, dan wacht je beter met vliegen tot je baby zijn eerste vaccins heeft gekregen want in de afgesloten ruimte van een vliegtuig worden virussen sneller overgedragen. Neem je baby ook best niet mee naar gebieden in de wereld waar ziektes voorkomen waartegen hij nog niet mag worden ingeënt (malaria, gele koorts …). Vertrek tot slot ook niet met het vliegtuig voordat je raad hebt gevraagd aan je arts als je baby te vroeg geboren is of gezondheidsproblemen heeft.

De reis goed voorbereiden

Om onaangename verrassingen op de luchthaven te vermijden, is het belangrijk om te weten dat voor je baby dezelfde regels gelden als voor jou: hij moet een eigen identiteitskaart hebben om te reizen binnen Europa en een eigen paspoort (en eventuele visums) voor reizen naar de rest van de wereld. De aanvraag van die documenten duurt enkele weken: vergeet er niet op tijd aan te beginnen! Laat je luchtvaartmaatschappij bij het boeken van je tickets ook weten dat je met een heel jong kind zult reizen: dan krijg je een ruimere stoel, een vliegtuigbedje of bij sommige maatschappijen zelfs een echt babybedje. De meeste maatschappijen accepteren ook baby’s in een reiswieg of in een autostoeltje zoals een Maxi-Cosi.

Als je voor je kind een aparte zitplaats wilt, vergeet die dan niet uitdrukkelijk te vragen: baby’s jonger dan 2 jaar reizen anders automatisch op de schoot van hun ouders. Een voordelige maar niet altijd even comfortabele oplossing …

Vraag tot slot ook informatie over de regels voor kinderwagens: opvouwbare modellen worden soms aan boord toegelaten, terwijl grote kinderwagens altijd in de bagageruimte moeten. Vergeet dus geen draagzak mee te nemen want die zal heel goed van pas komen zodra je bagage is ingecheckt.

Tips voor een rustige vlucht

Je baby mag vaak eigen handbagage meenemen: profiteer ervan om een grote voorraad luiers, doekjes en reservekleding voor hem en ook wat kledingstukken voor jezelf te voorzien. Zo kan je in optimale omstandigheden blijven reizen als je baby een glas water op jou morst of wat overgeeft op je schouder. Houd er tevens rekening mee dat de veiligheidsvoorschriften voor vloeistoffen aan boord van het vliegtuig niet van toepassing zijn voor heel jonge kinderen: je mag melkpoeder, mineraalwater en kleine potjes meenemen om je baby te voeden. Maar let op: tijdens de controles kan men je vragen om er zelf wat van te proeven voordat ze toegelaten worden! Zorg dus dat alles in hersluitbare verpakkingen zit.

Van andere vloeistoffen zoals reinigend water, toiletmelk en fysiologische zoutoplossingen wordt in de handbagage maximaal 100 ml toegelaten: staaltjes en miniverpakkingen zijn dus ideaal.

De hoogteverschillen bij het opstijgen en landen veroorzaken drukverschillen die pijnlijk kunnen zijn voor de oren van je baby. De beste oplossing om de oren weer te openen: zuigen aan de borst, aan de fles of op een fopspeen. Maak een verstopte neus ook nog even schoon voordat het vliegtuig gaat opstijgen en landen. Tot slot heerst aan boord een eerder koele temperatuur met constante airconditioning. Bedek je baby dus goed en neem naast kleding ook een dekentje en muts mee. je baby kan anders snel een verkoudheid oplopen!

 

Je baby bezighouden tijdens de vlucht

Zuigelingen slapen een groot deel van de reis of blijven gewoon in je armen liggen, maar oudere kinderen vinden het vaak moeilijk om de hele tijd flink stil te zitten! Er bestaat geen wondermiddel, maar enkele tips kunnen wel helpen. Neem vooral voor lange afstanden altijd een nachtvlucht: je baby zal slapen en je kan zelf ook wat rusten.

Vergeet ook niet om een paar favoriete speelgoedjes mee te nemen aan boord, maar vermijd dingen die storend kunnen zijn voor de andere passagiers (vooral speelgoed dat lawaai of muziek maakt). Kies afhankelijk van de leeftijd van je kind voor boeken, knuffeldoekjes, autootjes, materiaal om te kleuren en andere spullen waarmee je kind zich in stilte kan bezighouden.

Vestig de aandacht van je kind op alles om hem heen: mensen die passeren, stewardessen, de lucht en de wolken die door de raampjes te zien zijn … Een vlucht met het vliegtuig is de ideale gelegenheid om veel te ontdekken! Vaak zijn op de schermpjes ook tekenfilms te zien: een goede oplossing om je baby een tijdje te vermaken.

Tot slot kan je met je kindje ook eventjes door het gangpad wandelen als de bemanning dat goed vindt: die verandering van houding zal het helpen kalmeren als het zenuwachtig wordt.

Meer artikels
Femme portant un enfant dans les bras à la montagne
Naar de bergen met baby, welke voorzorgsmaatregelen nemen?
Ga je op vakantie in de sneeuw? Hier van je de voorzorgsmaatregelen en de regels die je moet volgen om veilig van je vakantie in... Lees meer
Maman qui tient son bébé dans ses bras et qui prépare une valise en mettant des vêtements à l'intérieur
De zomerkoffer van je baby
Met de vakantie in het vooruitzicht kan het inpakken al snel een hele verhuizing worden met zo’n kleintje erbij! Ontdek onze tips om al het... Lees meer
Bébé dans un cosy qui sourit, papa qui attache les sangles, dans la voiture
Op vakantie vertrekken met baby
De vakantie nadert met rasse schreden... Ontdek onze tips voor een geslaagde vakantie met een pasgeborene, van de keuze van de bestemming tot het pakken van... Lees meer
{"statementLink":"","footerHtml":"","hideMobile":false,"hideTrigger":false,"disableBgProcess":false,"language":"en","position":"left","leadColor":"#146ff8","triggerColor":"#146ff8","triggerRadius":"50%","triggerPositionX":"right","triggerPositionY":"bottom","triggerIcon":"people","triggerSize":"medium","triggerOffsetX":20,"triggerOffsetY":20,"mobile":{"triggerSize":"small","triggerPositionX":"right","triggerPositionY":"bottom","triggerOffsetX":10,"triggerOffsetY":10,"triggerRadius":"50%"}}