Meteen naar de content

Atopisch eczeem, droge huid bij baby's: de opvang informeren

4 min Updated op juni 6, 2024

Enfant assis sur une chaise haute qui rigole

Met de kinderverzorg(st)er een gesprek starten over de symptomen en uiting van atopisch eczeem bij je baby

Het moment is aangebroken om je kind toe te vertrouwen aan de opvang of de school. Is het ook tijd om zijn atopisch eczeem aan te kaarten? Zeker. Eerst en vooral omdat het geen schande is. Atopische dermatitis is natuurlijk een huidaandoening, maar tegelijkertijd ook een veelvoorkomende aandoening die vooral niet besmettelijk is.

Je zal trouwens merken dat de verzorg(st)ers, kleuterleider(st)ers, leerkrachten en andere aanspreekpunten van de instelling al veel weten over deze aandoening. Bijna 15% van de zuigelingen en 20% van de kinderen onder zeven jaar lijdt eraan (1), dus je kind zal zeker geen uitzondering zijn.

Bovendien blijft het een persoonlijke kwestie. Je bent nog altijd degene die de beslissingen zal nemen op basis van de gevoeligheid van je kind, de context, de aanspreekpunten ...

 

Atopisch eczeem: tips en gewoonten voor een vlotter leven in de gemeenschap

Wees gerust, erover praten betekent niet dat je dieper moet ingaan op de details. De leerkrachten al bij de eerste ontmoetingen inlichten, moet hen gewoon helpen je kindgoed op te vangen, te begeleiden en te begrijpenin de loop van het komende schooljaar:

  • Je kind is moe, knorrig ... Heeft het slecht geslapen door een opstoot? Enkele woordjes bij je aankomst die ochtend volstaan om te voorkomen dat het personeel zich laat verrassen door zijn slechte humeur, slaperigheid of gebrekkig concentratievermogen. In de opvang of eerste kleuterklas kan men je kind misschien enkele uurtjes slaap laten inhalen als dat mogelijk is.

 

  • Heeft je kind enkele rode vlekken? Misschien. En als zijn vriendjes en hun ouders argwanend of ongerust naar die rode huid kijken, dan kan het personeel uitleg geven, hen geruststellen en ervoor zorgen dat je kind niet wordt buitengesloten. Je kan zelfs informatie bespreken die belangrijk is om mee te delen: atopisch eczeem is geen gevolg van een gebrekkige hygiëne. En nogmaals: er is helemaal geen gevaar voor besmetting van zijn buurjongen of -meisje!

 

  • Als je kind last heeft van jeuk, laat het dan extra in de watten leggen! Als het team verwittigd is, kan het aan je kind wat meer aandacht besteden bij het verluieren, aankleden ...

 

  • Iedereen heeft zijn vaste plaats! Als iedereen in de klas het hele jaar een vaste plaats heeft aan een bepaalde tafel, dan mag die van je kind niet in de buurt van warmtebronnen zoals een radiator of aan een raam in de volle zon zijn. De leerkracht kan een geschikte plaats kiezen als die vooraf goed wordt geïnformeerd over het eczeem en de omgevingsfactoren die het kunnen uitlokken.

 

  • Werken sommige voedingsmiddelen de atopische dermatitis misschien in de hand? Alleen je arts kan de juiste diagnose stellen. In afwachting daarvan geldt voor iedereen hetzelfde menu!

Als je nog steeds niet weet hoe je het moet aanpakken, dan kan een laatste criterium je helpen bij je keuze: waarvan krijg je het minste stress? Erover praten of erover zwijgen? Soms volg je gewoon best je intuïtie.

(1) Bron: De Stichting voor Atopische Dermatitis

Meer artikels
Visage bébé avec un peau atopique qui pleure
Mijn baby slaapt slecht door atopisch eczeem. Wat moet ik doen?
Moeite met slapen is een van de symptomen van atopisch eczeem, vooral door jeuk. Ontdek hoe je de slaap van je baby kunt verbeteren. Lees meer
Gros plan sur un bras d'enfant qui a des points rouges sur la peau
Atopische dermatitis: het ontstaan voorkomen
Ontdek tips om atopisch eczeem bij je baby te voorkomen en te behandelen. Lees meer
Visage d'un bébé qui dort
De gangbare opvattingen
Ontdek de waarheid over atopisch eczeem bij kinderen: veilige dermocorticoïden, melk en astma, activiteiten, dieren en stressmanagement. Lees meer
{"statementLink":"","footerHtml":"","hideMobile":false,"hideTrigger":false,"disableBgProcess":false,"language":"en","position":"left","leadColor":"#146ff8","triggerColor":"#146ff8","triggerRadius":"50%","triggerPositionX":"right","triggerPositionY":"bottom","triggerIcon":"people","triggerSize":"medium","triggerOffsetX":20,"triggerOffsetY":20,"mobile":{"triggerSize":"small","triggerPositionX":"right","triggerPositionY":"bottom","triggerOffsetX":10,"triggerOffsetY":10,"triggerRadius":"50%"}}