Meteen naar de content

Een goede houding tegen rugpijn

5 min Updated op mei 31, 2024

Femme blonde enceinte allongée sur un lit
Gedurende het eerste zwangerschapstrimester kan je je rugpijn nog niet toeschrijven aan je baby. Maar die rugpijn geeft aan dat je enkele gewoontes dient te wijzigen en dagelijks een goede houding moet aannemen. De bedoeling is om de verslapping te compenseren van de buikspieren, waardoor het bekken naar voren kantelt en de onderrug meer kromt.

 

In bed en bij het opstaan

Zelfs als je nog op je buik wilt en kan slapen, wordt deze slaaphouding met holle rug afgeraden. Ga liever op je zij liggen en trek één of beide benen op om de tussenwervelschijven te ontlasten. Wanneer je vanuit deze houding opstaat, trek dan je benen op en steun op je hand om jezelf recht te duwen voordat je je draait, op de rand van het bed gaat zitten en rechtstaat.

 

Bij het aankleden

Ban stiletto's. Wanneer je op te hoge hakken loopt, kantel je je bekken automatisch naar voren om je evenwicht te bewaren, waardoor je je rug meer kromt en dus rugpijn krijgt. De ideale hak is niet hoger dan 2 à 5 cm.

 

Aan de computer

Let extra op als je heel de dag aan de computer zit … Houd je rug altijd goed tegen de rugleuning van de stoel, je hoofd recht, je schouders naar beneden en je voorarmen op het bureau. Zet je voeten naast elkaar op een verhoog je om te vermijden dat je je rug te veel kromt. Neem regelmatig pauzes: sta recht, wandel rond, en hurk met de knieën uit elkaar om je onderrug te verlichten en de lendenen uit te rekken.

 

Tijdens een wandeling

Kijk in de verte, houd je hoofd goed omhoog zonder je kin op te heffen en wandel vooruit terwijl je je bil- en buikspieren voorzichtig opspant zonder je schouders op te trekken. Zo zal je net als de modellen op de catwalk geen druk uitoefenen op je lendenen.

 

In het bushokje

Laat je aandacht niet verslappen! Zodra je voelt dat uw rug zich kromt en dat je bekken naar voren kantelt, zet je voorzichtig je been gebogen naar voren om het gewicht te spreiden en een gekromde rug te vermijden.

 

Bij het verlaten van de winkel

Breng de zakken met boodschappen aan beide zijden in evenwicht. Draag ze op je schouders en niet aan je onderarmen. En vervang je gigantische tas die je altijd aan dezelfde kant draagt door een kleinere tas met een schouderriem.

 

Wanneer je iets opraapt

Buig altijd door je knieën of plooi een knie alvorens jou te bukken om iets op te rapen of het bed op te maken. Buig nooit voorover met gestrekte benen. De wervelschijven komen daardoor direct onder druk te staan. Om een zwaar voorwerp te heffen, zet je je voeten wat uit elkaar en buig je door je benen. Zet bij het rechtkomen je dij- en bilspieren aan het werk in plaats van je rug.

 

Voor de televisie

Zit recht voor de televisie zodat u uw bovenlichaam niet hoeft te draaien en leg een kussentje achter uw onderrug. Zet bij het opstaan uit de zetel een van uw voeten een beetje naar achteren met de voorkant wat naar buiten gedraaid om uw bovenlichaam niet te veel te buigen en uw zwaartepunt te stabiliseren.

Meer artikels
Femme enceinte appuyée contre un ballon de fitness se faisant masser le dos par une autre femme
Massage om je rug te ontspannen
Masseer je rug en ribben tijdens de zwangerschap. Deze oefeningen zijn gemakkelijk en zelfs mogelijk tijdens de weeën. Lees meer
Femme enceinte en legging gris assise sur un canapé beige
Hoe krampen tijdens de zwangerschap verlichten?
Krampen, een van de vele kleine kwaaltjes tijdens de zwangerschap waar we het wel zonder zouden kunnen stellen. Maar, geen reden tot paniek: je kan... Lees meer
Femme enceinte allongée dans un lit
Goed slapen…is een noodzaak!
Slapen is allesbehalve tijdsverlies. Het is zelfs een onmisbare activiteit om stemmingswisselingen en concentratieproblemen tegen te gaan, de spieren en ademhaling efficiënt te laten werken... Lees meer
{"statementLink":"","footerHtml":"","hideMobile":false,"hideTrigger":false,"disableBgProcess":false,"language":"en","position":"left","leadColor":"#146ff8","triggerColor":"#146ff8","triggerRadius":"50%","triggerPositionX":"right","triggerPositionY":"bottom","triggerIcon":"people","triggerSize":"medium","triggerOffsetX":20,"triggerOffsetY":20,"mobile":{"triggerSize":"small","triggerPositionX":"right","triggerPositionY":"bottom","triggerOffsetX":10,"triggerOffsetY":10,"triggerRadius":"50%"}}