Meteen naar de content

Naar de bergen met baby, welke voorzorgsmaatregelen nemen?

3 min Updated op mei 28, 2024

Femme portant un enfant dans les bras à la montagne
De winter komt eraan en je droomt misschien van een gezinsreis naar de sneeuw. Maar is je baby klaar voor de bergtoppen? In de bergen schuilen veel stimulerende ontdekkingen voor een kindje, maar ook het klimaat is er erg speciaal: er is minder zuurstof, de lucht is droger en kouder, de luchtdruk is lager, de zon brandt feller … Hieronder volgt een overzicht van de voorzorgsmaatregelen die je best neemt en de regels die je moet naleven om veilig van je vakantie in de bergen te genieten!

Voor het vertrek: nog even naar de kinderarts

Je baby kan al in de eerste maanden na de geboorte tot een hoogte van 1500 m in de bergen vertoeven: in hogere gebieden kan zijn onvolgroeide lichaam de beperkte hoeveelheid zuurstof en de lagere luchtdruk misschien moeilijk verdragen. Stel de verovering van de hoogste toppen dus uit tot na zijn eerste verjaardag! je baby moet voor vertrek perfect gezond zijn. Spring ter voorbereiding van de vakantie dus eerst nog even binnen bij je kinderarts, die vooral zal controleren of je kindje geen oorontsteking, bloedarmoede of hartgeruis heeft: die aandoeningen kunnen in de bergen problematisch worden. Is alles in orde? Dan kan je vertrekken!

 

Een rustige klim

Ben je het type dat in één ruk doorrijdt om sneller ter plaatse te zijn? Met een baby in de wagen zal je die gewoonte moeten afleren! Op 1200 m hoogte is een pauze nodig zodat het lichaam zich geleidelijk kan aanpassen aan het klimaat en de lucht. Denk er tijdens de klim ook aan om regelmatig borstvoeding of een flesje aan te bieden om de oortjes open te houden en pijn te vermijden. En volg dezelfde werkwijze op de terugweg.

 

Opgepast voor de droge, koude lucht…

In de bergen is de lucht meestal koud en heel droog, wat bij kleine kindjes gemakkelijk leidt tot laryngitis. Bovendien beweegt je baby weinig en koelt hij veel sneller af dan jou: wees daarom extreem waakzaam! Kleed hem dus zo warm mogelijk aan en laat zo weinig mogelijk huid onbedekt: gevoerde laarzen, handschoenen, een sjaal en een muts zijn een noodzaak, aan te vullen met dekens of een voetenzak.

Denk er ook aan om geregeld zijn huid te hydrateren, want die wordt zwaar op de proef gesteld door de koude en droge lucht: gebruik bijvoorbeeld de voedende verzorgingsproducten met beschermende Cold Cream van Mustela voor het gelaat en lichaam en de Voedende Stick met Cold Cream voor de onbedekte jukbeenderen en lippen.

Wandelingen in de openlucht mogen niet langer dan een uur duren en gebeuren altijd met je baby in een wandelwagen of draagzak op de buik: installeer je baby nooit op je rug want zo merk je eventuele tekenen van afkoeling minder snel op.

 

… en de zon!

In de bergen is de zon het gevaarlijkst: de uv-stralen zijn intenser want ze worden minder gefilterd in de atmosfeer en de weerkaatsing in de sneeuw maakt de stralen nog krachtiger. De huid en ogen van je baby hebben absoluut bescherming nodig. Laat je baby alleen buiten met een zonnebril van categorie 4, die alle uv-stralen filtert, en zonnebescherming met factor 50+ die speciaal is ontwikkeld voor de allerkleinsten. En daarna kan je hem volop laten kennismaken met de sneeuwpret!

 

Meer artikels
Bébé dans un cosy qui sourit, papa qui attache les sangles, dans la voiture
Op vakantie vertrekken met baby
De vakantie nadert met rasse schreden... Ontdek onze tips voor een geslaagde vakantie met een pasgeborene, van de keuze van de bestemming tot het pakken van... Lees meer
Garçon avec une casquette bleu
Hoe huidirritaties verzorgen van baby's?
De huid van je baby bezit een uniek celkapitaal, maar ze is ook kwetsbaar en immatuur: ze vervult haar rol als beschermende barrière nog niet... Lees meer
Bébé de dos avec un pyjama renne
De voorbereiding van je baby's eerste Kerst
La période magique des fêtes de fin d'année est à nouveau là.... Et quoi de mieux que votre premier Noël avec bébé ? A l'heure... Lees meer
{"statementLink":"","footerHtml":"","hideMobile":false,"hideTrigger":false,"disableBgProcess":false,"language":"en","position":"left","leadColor":"#146ff8","triggerColor":"#146ff8","triggerRadius":"50%","triggerPositionX":"right","triggerPositionY":"bottom","triggerIcon":"people","triggerSize":"medium","triggerOffsetX":20,"triggerOffsetY":20,"mobile":{"triggerSize":"small","triggerPositionX":"right","triggerPositionY":"bottom","triggerOffsetX":10,"triggerOffsetY":10,"triggerRadius":"50%"}}