Meteen naar de content

De gevaren van de zon

4 min Updated op mei 29, 2024

Enfant jouant dans le sable avec un saut jaune à la mer
De zon is van levensbelang en we genieten er allemaal graag van, want ze heeft een behoorlijke impact op ons humeur. Bovendien helpen de zonnestralen bij de aanmaak van vitamine D, die onmisbaar is voor een goede gezondheid. Maar overdaad schaadt ... Enkele minuten per dag volstaan al om van de gunstige effecten van de zon te profiteren. Bij te lange blootstelling kunnen de ultraviolette stralen immers al snel ernstige, schadelijke gevolgen hebben op korte of lange termijn: zonnebrand, meer moedervlekjes, veroudering van de huid, huidkanker … En kinderen zijn met hun immature huid extra gevoelig voor de risico's van uv-stralen. Leer de gevaren van de zon beter kennen om je baby goed te beschermen!

 

UV-stralen

 

Verschillende lichtstralen van de zon bereiken de aarde: de ultraviolette (uv) straling, de zichtbare straling en de infraroodstraling. De uv-stralen vertegenwoordigen maar een klein deel van de zonne-energie die ons bereikt, maar ze hebben wel een zeer grote impact op de huid. Deze stralen zijn in te delen in verschillende categorieën, afhankelijk van de lengte van hun golven:

  • De UVA-stralen hebben de langste golven en zijn verantwoordelijk voor het snel bruinen van de huid, maar ook voor de veroudering van de huid en het ontstaan van rimpels want ze dringen diep door in de huidweefsels en beschadigen die.
  • De UVB-stralen hebben middellange golven en leiden tot langzaam bruinen, zonnebrand, veroudering van de huid en huidkanker. Ze zijn zeer schadelijk voor het lichaam.
  • De UVC-stralen hebben de kortste golven en zijn meteen ook de schadelijkste. Gelukkig bereiken deze stralen het oppervlak van de aarde niet want ze worden door de atmosfeer geabsorbeerd.

 

 

De babyhuid in de zon

De huid van volwassenen kan zich tegen de agressieve invloed van de zon beschermen, op voorwaarde dat ze er niet al te lang aan wordt blootgesteld. De bovenste laag van de huid, de melanine en de mechanismen voor het herstel van de cellen dragen bij tot deze natuurlijke zonnebescherming. Maar bij baby's en jonge kinderen zijn die beschermende mechanismen nog niet volgroeid waardoor zij bijzonder kwetsbaar zijn bij blootstelling aan zonlicht:

  • De huid van baby’s is dunner en gevoeliger.
  • Ze fungeert nog niet doeltreffend genoeg als beschermende barrière en de uv-stralen dringen er gemakkelijker door.
  • Het immuunsysteem van baby’s moet zich nog ontwikkelen en beschermt de huid slechts tegen de agressieve invloed van uv-stralen.
  • De pigmentatie bij baby's, die hun huid moet beschermen, is nog volop in ontwikkeling.
  • De huid van baby's omvat een uniek maar kwetsbaar potentieel aan cellen dat absoluut beschermd moet worden voor hun gezondheid op langere termijn.
  • Tot slot zweten baby’s nog niet veel, waardoor ze gevoeliger zijn voor temperatuurschommelingen, zonnesteek en vochtverlies.

 

 

De schadelijke gevolgen van de zon


Zonnebrand, die onmiddellijk voelbaar is en pijn doet, is niet het enige gevolg van overmatige blootstelling aan uv-stralen. Met de jaren leidt te lange blootstelling en herhaalde zonnebrand tot een versnelde veroudering van de huid, een vermindering van de weerstand en in sommige gevallen huidkanker en cataract met blindheid als mogelijk resultaat.

Bovendien tasten de agressies van de zon tijdens de kinderjaren het afweersysteem van de huid onherroepelijk aan: de huid stapelt giftige vrije radicalen op, het vermogen van de huid om te herstellen neemt af en de schade aan de cellen is onomkeerbaar. Zo zal een huid die zwakker geworden is door herhaalde zonnebrand, vooral vóór de leeftijd van 10 jaar, altijd kwetsbaar blijven.


Het is dus uiterst belangrijk om de blootstelling van je baby aan de zon zoveel mogelijk te beperken en zijn huid zo goed mogelijk te beschermen met zonneproducten met een hoge beschermingsfactor (SPF 50 of 50+) die speciaal ontwikkeld zijn voor kinderen en die geschikt zijn voor het huidtype van je baby. Door je kind tegen de zon te beschermen, beperk je mee het risico op het ontstaan van huidkanker op volwassen leeftijd.
Raadpleeg onze rubriek met tips voor meer informatie over de juiste gewoonten om je kind te beschermen tegen de zon.

Meer artikels
Enfant fille avec une robe et un chapeau blanc marchant dans l'herbe
Je kind beschermen tegen de zon
Wat zijn de regels voor veiligheid in de zon? Welke zonneproducten moet ik kiezen? Lees al ons advies over hoe je je kind in de... Lees meer
Maman qui tient son bébé dans ses bras et qui prépare une valise en mettant des vêtements à l'intérieur
De zomerkoffer van je baby
Met de vakantie in het vooruitzicht kan het inpakken al snel een hele verhuizing worden met zo’n kleintje erbij! Ontdek onze tips om al het... Lees meer
Enfant debout dans un champs de fleurs portant un parapluie
De zon en de kinderhuid
De zon zendt stralen uit die in de huid dringen. Deze stralen zijn onmisbaar voor onze goede gezondheid, maar kunnen ook schadelijke gevolgen hebben voor... Lees meer
{"statementLink":"","footerHtml":"","hideMobile":false,"hideTrigger":false,"disableBgProcess":false,"language":"en","position":"left","leadColor":"#146ff8","triggerColor":"#146ff8","triggerRadius":"50%","triggerPositionX":"right","triggerPositionY":"bottom","triggerIcon":"people","triggerSize":"medium","triggerOffsetX":20,"triggerOffsetY":20,"mobile":{"triggerSize":"small","triggerPositionX":"right","triggerPositionY":"bottom","triggerOffsetX":10,"triggerOffsetY":10,"triggerRadius":"50%"}}