Meteen naar de content

Mijn baby slaapt slecht door atopisch eczeem. Wat moet ik doen?

4 min Updated op mei 28, 2024

Visage bébé avec un peau atopique qui pleure
Geschreven in samenwerking met Dr. Clarence De BELILOVSKY, dermatologe en lid van de groep deskundigen van Mustela.

 

Slaapproblemen bij atopisch eczeem

Slaapproblemen zijn een symptoom van atopisch eczeem. En zodra atopisch eczeem de kop opsteekt, is jeuk één van de oorzaken van de slaapproblemen.

Om je baby te kalmeren als de jeuk er nog niet is maar zich wel al aankondigt, bieden je knuffels en zachte stem wellicht de grootste troost in combinatie met speciale emolliërende verzorgingsproducten voor baby's en kinderen om de jeuk te voorkomen.

 

Atopische opstoten en roodheid: met welke gewoonten kunt u de slaap van je baby verbeteren?

 

Is de huid al rood? Ook dan kunnen emolliërende verzorgingsproducten het jeukende gevoel en de drang tot krabben meteen verminderen. Aarzel niet om ze vaker aan te brengen, ook als u uw kind al gehydrateerd hebt voor het slapengaan. Vermijd wel de vochtige letsels. Daarvoor zijn de zalfjes die uw arts heeft voorgeschreven, beter geschikt. Dit ritueel kan er mee voor zorgen dat je zich kind kalmeert. Om het te helpen inslapen, kan je van dat moment profiteren om een kleine massage te geven.

Als je kind al oud genoeg is om het te begrijpen, kan je uitleggen wat er gebeurt en het geruststellen door te herhalen dat de jeuk uiteindelijk weer zal verdwijnen. Je kan ook een verhaaltje vertellen. Zo kan je kind zich op iets anders concentreren en dus het ongemak verminderen.

Zet tot slot ook gerust de verwarming wat lager als het te warm is. 's Nachts is 18 °C de ideale temperatuur om te droge lucht te vermijden (lees onze tips voor thuis).

Op sommige lichaamsdelen is het ongemak naargelang de leeftijd wat groter (lees ‘Wanneer mag men verwachten dat de symptomen van dermatitis verbeteren of zelfs verdwijnen?’).

Als je baby nog niet precies kan aangeven waar het jeukt, als hij te vaak huilt of als hij nog niet kan praten, dan moet je zijn lichaam zelf grondig onderzoeken om de rode vlekken op te sporen en hem de verzorging te bieden die hem kan kalmeren tijdens opstoten van atopisch eczeem:

  • Let voor de leeftijd van één jaar goed op de mollige plaatsen (wangen, voorhoofd), de armen en de buik.
  •  Vanaf de leeftijd van één jaar houdt atopisch eczeem van de plooitjes: ellebogen, benen en zelfs achter de oren.
  • Tussen de leeftijd van drie en vier jaar tot ongeveer vijf à zes jaar zoekt atopisch eczeem ook graag de handen en het gezicht op, maar het situeert zich ook vaak rond de mond en oogleden.


Na het aanbrengen van emolliërende verzorgingsproducten kan de jeuk dankzij bepaalde formules met wel 95% verminderen, bijvoorbeeld bij gebruik van de Stelatopia Emolliërende Crème. je kind zou dan wat rustiger moeten worden. Temeer omdat het gevoel van een massage ook al voor verlichting zal kunnen zorgen. Zo gaat het slapen weer snel beter worden!

Meer artikels
Bébé allongé sur un lot avec son père qui lui applique de la crème sur le visage
De heilzame eigenschappen van emolliërende verzorgingsproducten
Ontdek de voordelen van deze verzorgingsproducten met hydraterende, verzachtende en anti-krab eigenschappen, speciaal ontwikkeld voor atopisch eczeem. Lees meer
application crème sur les joues de bebe ayant de l'eczema
De symptomen van atopie
Jeuk, droogheid, roodheid, moeilijk in slaap vallen: wat als je baby atopisch eczeem heeft? Hier zijn de tekenen en symptomen die je kunnen helpen om... Lees meer
Fille qui se gratte le coude
Feiten en fabeltjes rond atopie
Is atopisch eczeem erfelijk? Is het levenslang? Moet de voorkeur worden gegeven aan natuurlijke plantaardige behandelingen?  Test je kennis over atopie. Lees meer
{"statementLink":"","footerHtml":"","hideMobile":false,"hideTrigger":false,"disableBgProcess":false,"language":"en","position":"left","leadColor":"#146ff8","triggerColor":"#146ff8","triggerRadius":"50%","triggerPositionX":"right","triggerPositionY":"bottom","triggerIcon":"people","triggerSize":"medium","triggerOffsetX":20,"triggerOffsetY":20,"mobile":{"triggerSize":"small","triggerPositionX":"right","triggerPositionY":"bottom","triggerOffsetX":10,"triggerOffsetY":10,"triggerRadius":"50%"}}