Meteen naar de content

9 gulden regels voor de juiste keuze van een onthaalmoeder

4 min Updated op juni 6, 2024

Enfant fille montant une marche de dos avec une femme
Wanneer het einde van het zwangerschapsverlof nadert, kiezen veel ouders voor een onthaalmoeder om hun baby op te vangen. Maar hoe kiest je een goede oppas? Ontdek onze tips om de ideale persoon te vinden die (bijna) net zo goed voor je kleintje zal kunnen zorgen als jou!

1. Kies een onthaalmoeder in uw buurt

Het lijkt vanzelfsprekend, maar door alle stress van de zoektocht naar een onthaalmoeder wordt dit wel eens vergeten. Maar wat een gemak is het om je kind vlakbij te kunnen afzetten voordat je 's morgens naar je werk vertrekt!

Een andere optie: een oppas dicht bij je werk of dat van de papa. Maar opgelet, want dat betekent dat telkens dezelfde ouder de weg naar de opvang zal afleggen …

 

2. Bekijk de ruimtes

Waar worden de kinderen opgevangen? Zullen ze ongehinderd het hele huis kunnen verkennen of is een bepaalde ruimte voor hen alleen voorzien? Is er genoeg speelgoed voor alle leeftijden? Zullen er nog andere mensen (partner of kinderen van de oppas) aanwezig zijn wanneer je kind daar ook is? Is het huis veilig? Geef je ogen goed de kost en stel vragen!

 

3. Vraag informatie over de activiteiten

Onthaalmoeders moeten beschikken over een vergunning van Kind en Gezin, dat ook infosessies en cursussen organiseert. Volgt je onthaalmoeder die wel eens? Neemt ze de kinderen soms mee naar het park of voor een wandeling?

 

4. Vraag hoeveel kinderen er opgevangen worden

Met alleen het gezelschap van de onthaalmoeder kan je kind zich na enkele maanden misschien gaan vervelen. De aanwezigheid van te veel kinderen daarentegen kan er dan weer toe leiden dat de onthaalmoeder onvoldoende aandacht kan geven aan elk kind afzonderlijk. Aan jou om te beoordelen wat voor je baby een goed evenwicht is!

 

5. Kies een onthaalmoeder die past bij je opvoedingsstijl

Je oppas houdt krampachtig vast aan discipline terwijl je alles liever rustig aan doet? Je volgt graag het natuurlijke ritme van je kind, maar de oppas wil dat iedereen op hetzelfde uur eet en slaapt? Maak je geen illusies: dit zal niet werken! Zelfs als aan beide kanten een inspanning wordt geleverd, de manier van leven en werken van je oppas zal je niet kunnen veranderen. Het is dan ook van essentieel belang om al meteen van bij het begin dezelfde mening te delen over bepaalde belangrijke principes.

 

6. Bespreek de prijs

Uurtarief, vergoedingen voor maaltijden en onderhoud, vergoeding op feestdagen, maandelijkse betalingen,… De voorwaarden van het contract moeten al van bij het begin volkomen duidelijk zijn. Vergeet ook niet dat de tarieven niet bij alle onthaalmoeders dezelfde zijn!

 

7. Kaart gerust gevoelige punten aan

Gaat de oppas ermee akkoord om op je kind te passen als het ziek is? Heeft ze flexibele uren? Vindt ze het erg als je eens wat later komt na een drukke avond op het werk? Bepaalt ze haar vakantiedata volledig zelf of in samenspraak met de ouders zodat iedereen tevreden is? Dergelijke kwesties kan je beter al in het begin openhartig bespreken om onaangename verrassingen achteraf te voorkomen.

 

8. Laat je kind ook kennismaken met de onthaalmoeders

Aarzel niet om na een eerste gesprek met de onthaalmoeders nog een tweede gesprek te vragen met je favorieten zodat je baby hen ook eens kan ontmoeten. En let dan goed op: gaat de oppas meteen naar je kleintje toe? Weet ze hoe ze hem op zijn gemak kan stellen? Is ze liefdevol? Lijkt je kind haar leuk te vinden?

 

9. Volg je gevoel

Los van alle concrete argumenten die pleiten voor een bepaalde onthaalmoeder, is het uiteindelijk je intuïtie die de doorslag zal geven: je vertrouwt haar toe wat je zo dierbaar is, het is dus essentieel dat je je bij haar op je gemak voelt en dat je haar vertrouwt!

Meer artikels
Femme qui rigole avec un enfant fille qui tient une peluche dans les mains
8 tips voor de juiste keuze van een nanny
Van alle mogelijkheden voor de opvang van je baby biedt een nanny aan huis grote voordelen: ze is de hele tijd beschikbaar voor je kind,... Lees meer
Enfant fille qui a de la crème sur les doigts
6 tips voor een zorgeloze start in de opvang
Een kinderdagverblijf is een veilige en zeer stimulerende omgeving om kleine kindjes op te vangen en veel ouders zijn daar erg dankbaar voor. Maar het... Lees meer
Enfant debout jouant avec sa maman au kapla en bois
De beste speeltjes op elke leeftijd
Elke leeftijd heeft speelgoed waarvan het succes gegarandeerd is. Kijk samen met ons welk speelgoed zeker niet mag ontbreken in de speelgoedkoffer van je baby!... Lees meer
{"statementLink":"","footerHtml":"","hideMobile":false,"hideTrigger":false,"disableBgProcess":false,"language":"en","position":"left","leadColor":"#146ff8","triggerColor":"#146ff8","triggerRadius":"50%","triggerPositionX":"right","triggerPositionY":"bottom","triggerIcon":"people","triggerSize":"medium","triggerOffsetX":20,"triggerOffsetY":20,"mobile":{"triggerSize":"small","triggerPositionX":"right","triggerPositionY":"bottom","triggerOffsetX":10,"triggerOffsetY":10,"triggerRadius":"50%"}}