Meteen naar de content

Lichte benen in 3 stappen

4 min Updated op mei 29, 2024

Femme enceinte en tenue de sport regardant son ventre dans un parc
Zonder zelfs maar te wachten tot het einde van de dag, laten je benen steeds sneller hun vermoeidheid, zwaarte en soms pijn zien? Ontdek hoe je ze snel terug licht en stevig krijgt!

 

1. Verfrissen en omhoog leggen 

Gezwollen en vermoeide benen betekenen dat het bloed moeite heeft om terug naar je hart te stromen. Maar wees gerust, je kan het gemakkelijk een handje helpen zodat je je meteen beter voelt!

Begin 's ochtends met het versterken van de aders in je benen door ze te verfrissen met een koude (maar geen ijskoude) douche, waarbij je van je voeten omhoog naar je lies gaat en extra aandacht besteedt aan je enkels en de binnenkant van je knieën.

Droog vervolgens voorzichtig af en breng, opnieuw van de voeten richting de lies, een verzorgingsproduct aan dat speciaal is ontwikkeld voor zware benen. Kies best een product met natuurlijke en frisse extracten zoals menthol voor een onmiddellijke werking. Zo’n verzorging kan al zodanig verfrissend zijn dat een douche met koud water zelfs niet meer nodig is.

Ga tot slot op je rug liggen en zet je voeten 5 tot 10 minuten tegen de muur. Met die korte pauze kan je je veneuze circulatie optimaliseren en stuwing van bloed in je enkels langdurig laten verdwijnen.

 

 

2. Activeren en stretchen

De baby wordt zwaarder en het is dan ook normaal dat je in het derde trimester minder beweegt! Dat is trouwens de voornaamste reden waarom je benen steeds zwaarder worden. In feite wordt het veneuze netwerk (de zool van Lejars) dat je voetzolen (inclusief de voetboog en de hiel) bedekt, niet meer voldoende gebruikt waardoor het niet langer optimaal functioneert als pomp om het bloed mechanisch terug omhoog te duwen. En omdat de spieren van je benen weinig worden gestrekt, leveren ze slechts een beperkte bijdrage aan de veneuze tonus ...Dat is allemaal niet zo erg en valt te verhelpen zonder dat je je onnodig moet uitsloven.

Hier zijn twee oefeningetjes die je gemakkelijk voor de middagpauze kan inlassen:

Ga eerst een tiental keer op de tippen van je tenen staan (hou je terwijl vast aan een meubel). Deze eenvoudige dansoefening bevordert de activiteit van de zool van Lejars.

Gebruik daarna een traptrede om de spieren van je kuiten te stimuleren (hou je terwijl goed vast aan de trapleuning). Zet gewoon de tippen van een voet op een trede en laat je hiel zachtjes zakken tot je een trekkend gevoel in je been ervaart. Doe deze oefening in het ideale geval een tiental keer per been.

 

 

3. Masseren en stimuleren

Misschien krijg je in de loop van de dag toch terug een zwaar gevoel in je benen. De zwaartekracht kan je immers nooit te slim af zijn! Breng je veneuze circulatie dus gerust opnieuw op gang zodra daar nood aan hebt. U kunt op elk moment van de dag volgende twee methodes toepassen. Ze zijn eenvoudig, leuk, doeltreffend en u hoeft zich er niet noodzakelijk voor af te zonderen.

Zorg ervoor dat je je tas altijd een speciale crème voor zware benen zit want die kan meteen verlichting brengen. Er bestaan niet-vette formules waarbij je geen gevoel van “plakkende kleding” krijgt en bepaalde formules kan je zelfs rechtstreeks op een panty aanbrengen als je compressiekousen draagt. Handig!

Vergeet ook geen tennisbal in huis te halen! Door die enkele minuten onder een voet heen en weer te laten rollen, kan je je zool van Lejars stimuleren ... zonder te moeten rechtstaan.

Meer artikels
Femme enceinte avec une robe bleu à pois avec les jambes dans une piscine
Zware benen en hoe ze effectief verlichten
Het syndroom van zware benen is het meest uitgesproken aan het einde van de zwangerschap. Het is logisch, het kan worden verklaard en vooral worden... Lees meer
Femme enceinte faisant du sport sur un tapis de fitness à l'extérieur
Beweeg voor jezelf en je baby, maar met mate
Het lichaam is gemaakt om te bewegen. En een zwangerschap is perfect te combineren met lichaamsbeweging en zelfs sport! Op voorwaarde dat je natuurlijk verstandig... Lees meer
Le massage pour soulager vos jambes lourdes
Massage om je zware benen te verlichten
Mustela et Stéphanie Reginster, kinesitherapeute stellen voor"de massage om je zware benen te verlichten". Wellicht gaat je met een licht hart door uw zwangerschap, maar je... Lees meer
{"statementLink":"","footerHtml":"","hideMobile":false,"hideTrigger":false,"disableBgProcess":false,"language":"en","position":"left","leadColor":"#146ff8","triggerColor":"#146ff8","triggerRadius":"50%","triggerPositionX":"right","triggerPositionY":"bottom","triggerIcon":"people","triggerSize":"medium","triggerOffsetX":20,"triggerOffsetY":20,"mobile":{"triggerSize":"small","triggerPositionX":"right","triggerPositionY":"bottom","triggerOffsetX":10,"triggerOffsetY":10,"triggerRadius":"50%"}}