Meteen naar de content

Klimaat en seizoenen: invloeden op atopisch eczeem?

Updated op juni 4, 2024

Enfant avec un bonnet sous la neige

Geschreven in samenwerking met Dr. Clarence De BELILOVSKY, dermatologe en lid van de groep deskundigen van Mustela.

Het klimaat en de seizoenen: invloed op atopisch eczeem? 

Het klimaat kan een invloed hebben op het ontstaan van atopisch eczeem bij je baby. Dat valt te verklaren met een eenvoudig weetje: atopisch eczeem houdt heel erg van alles wat de huid kan uitdrogen, kan doen zweten of in contact kan brengen met allergenen (zie ons dossier over atopisch eczeem). De wind kan met zijn uitdrogend effect een bijdrage leveren, maar een vochtig of gematigd klimaat daarentegen zijn niet de beste vrienden van atopisch eczeem: ten eerste kan de huid haar vochtgehalte op peil houden, ten tweede krijgt ze het niet te warm.

 

Voorkomen van atopisch eczeem in elk seizoen

🌿 Het pluspunt van de lente: de temperaturen

Niet te warm, niet te koud ... een echte zegen. Helaas is dit ook het seizoen van de pollen en het moment waarop iedereen in zijn tuin aan de slag gaat, vooral om het gras te maaien. Pas gemaaid gras ruikt zeker heerlijk, maar bij aanraking irriteert het de huid. Let dus op het volgende:

  • Doe niet te veel en geen te lange activiteiten buiten om het contact met pollen te beperken als je kind daar gevoelig voor is.
  • Laat om dezelfde reden het wasgoed van je kind beter niet buiten drogen.
  • Geef de voorkeur aan lange broeken of T-shirts met lange mouwen die de benen en armen beschermen tegen mogelijke agressies.


☀️ In de zomer laat de zon zich meestal zien. 

Zeer goed nieuws voor de huid! De zon heeft immers een heilzaam effect op atopisch eczeem. Dat is het principe van lichttherapie. Er is zelfs al vastgesteld dat atopisch eczeem minder voorkomt in regio's met een hogere uv-index. Je moet echter wel voorkomen dat je kind zonnebrand of een zonnesteek krijgt. Neem dus volgende voorzorgen:

  • Bescherm de huid van je kind altijd goed met een Zonnemelk met zeer hoge bescherming en zonder parfum, speciaal ontwikkeld voor baby's en kinderen, geschikt voor de huid met neiging tot atopie en met een hoge beschermingsfactor. Het wordt misschien al eens vergeten, maar ook in de stad kunnen het gezicht, de armen en de kuiten aan de zon worden blootgesteld.
  • Maak zo weinig mogelijk uitstapjes als de zon op haar hoogste punt staat.
  • Kies voor activiteiten waarbij je kind niet te veel gaat zweten (1).
  • Breng zo vaak als nodig een emolliërend verzorgingsproduct aan.🍂 De herfst neemt het weer over ... 

De hitte is voorbij en het is nog niet te koud, en ook de pollen zijn verdwenen. Geen bijzondere voorzorgsmaatregelen dus … Geniet met volle teugen van het zachte najaar!❄️ De winter is weer in het land. 

Deze seizoen wordt geassocieerd met koude en lijkt dus een rustige periode te zijn. En toch!

Koude lucht: als het bar koud is, dan heeft koude lucht hetzelfde uitdrogende effect als warme lucht. Om de lage temperaturen buiten te trotseren, durven we ons trouwens wel eens te dik aankleden. Zodat we plots kunnen gaan zweten ... en jeuk kunnen krijgen! Een anorak of jasje zijn onmisbaar voor je kind, maar ga gerust voor zachte kleding in laagjes (met bijvoorbeeld een vestje) om voorbereid te zijn op de temperatuurverschillen bij aankomst in de opvang of bij de onthaalmoeder !

Droge lucht. Ook die maakt de huid droger. Dat geldt niet alleen buiten, maar ook binnen als de verwarming te hoog staat. De winter hoeft dus geen vijand te zijn, maar het is wel een periode die misschien de meeste aandacht vraagt. Het emolliërend verzorgingsproduct voor baby's en kinderen zal echter uitstekende bescherming bieden. Tot slot moet je ook rekening houden met de streek waar je op dat moment bent.

Zomers in het zuiden zijn zelden hetzelfde als zomers in het noorden ...

(1) Lees ‘Zwemmen, sporten, spelen: wat mag mijn kind met atopisch eczeem allemaal doen?’

Meer artikels
Lees meer
Lees meer
Lees meer
{"statementLink":"","footerHtml":"","hideMobile":false,"hideTrigger":false,"disableBgProcess":false,"language":"en","position":"left","leadColor":"#146ff8","triggerColor":"#146ff8","triggerRadius":"50%","triggerPositionX":"right","triggerPositionY":"bottom","triggerIcon":"people","triggerSize":"medium","triggerOffsetX":20,"triggerOffsetY":20,"mobile":{"triggerSize":"small","triggerPositionX":"right","triggerPositionY":"bottom","triggerOffsetX":10,"triggerOffsetY":10,"triggerRadius":"50%"}}