Meteen naar de content

Vaderschapsverlof in België, alles wat je moet weten

3 min Updated op juni 10, 2024

Papa qui fait prendre le bain à deux enfants
Sinds 1 januari 2023 hebben nieuwe vaders recht op 20 dagen verlof bij de geboorte van hun kind, om volledig te kunnen delen in de eerste dagen en de moeder de kans te geven om te rusten. Maak samen met ons de balans op van deze maatregel die populair is bij jonge vaders.

Wie kan profiteren van vaderschapsverlof?

Vaderschapsverlof staat open voor niet alleen de biologische vader van de baby, maar ook voor elke persoon die samenwoont met de moeder: adoptievader, partner in een niet-geregistreerd partnerschap of geregistreerd partnerschap, inclusief van hetzelfde geslacht.

Alle jonge vaders hebben er recht op, ongeacht hun beroepsstatus: werknemers in de publieke sector of de privésector, ondernemers, zelfstandigen, boeren of werklozen.

 

Wanneer? En voor hoe lang?

De duur van het vaderschapsverlof is 20 opeenvolgende dagen, of 40 halve dagen! Dit geeft je de mogelijkheid om je kind te leren kennen en elk moment van zijn eerste dagen in de wereld te delen... maar ook om de moeder te ontlasten, vaak erg vermoeid na de bevalling. In geval van een meerlinggeboorte wordt het verlof slechts één keer toegekend.

Het vaderschapsverlof biedt flexibiliteit aan de werknemer, die ervoor kan kiezen om het binnen vier maanden na de geboortedatum op te nemen. Deze dagen hoeven niet aaneengesloten te worden opgenomen, maar kunnen worden verspreid over de periode van vier maanden na de geboorte.

 

Hoe wordt je vergoed tijdens deze periode?

Gedurende de eerste drie dagen van dit vaderschaps-/co-ouderschapsverlof betaalt de werkgever een volledig salaris, terwijl de daaropvolgende dagen worden vergoed door het ziekenfonds tegen 82% van het brutoloon.

 

Wat zijn de stappen om vaderschapsverlof aan te vragen?

Alle toekomstige vaders moeten aan hun ziekenfonds een aantal bewijsstukken verstrekken, die variëren afhankelijk van de situatie: neem contact op met het uwe voor meer informatie. De aanvraag moet vóór het einde van het kwartaal na het kwartaal van de geboorte worden ingediend.

Weet dat uw werkgever u het verlof niet kan weigeren, maar hij kan vragen het uit te stellen: bespreek dit van tevoren om tot een overeenkomst te komen die voor iedereen geschikt is!

Nu weet u alles, we wensen u veel succes en vooral... veel liefde!

Meer artikels
Papa qui tient son bébé sur son épaule
Papa worden
Na negen maanden wachten is je baby eindelijk ter wereld gekomen: je bent papa! Ontdek onze tips om in alle rust de eerste maanden van... Lees meer
Homme qui touche le ventre d'une femme enceinte
De zwangerschap, hoe de vader ze beleeft
Je partner bracht je zonet het goede nieuws: ze is zwanger en binnen enkele maanden word je papa! Dit nieuws is een grote bron van... Lees meer
Femme qui rigole avec un enfant fille qui tient une peluche dans les mains
8 tips voor de juiste keuze van een nanny
Van alle mogelijkheden voor de opvang van je baby biedt een nanny aan huis grote voordelen: ze is de hele tijd beschikbaar voor je kind,... Lees meer
{"statementLink":"","footerHtml":"","hideMobile":false,"hideTrigger":false,"disableBgProcess":false,"language":"en","position":"left","leadColor":"#146ff8","triggerColor":"#146ff8","triggerRadius":"50%","triggerPositionX":"right","triggerPositionY":"bottom","triggerIcon":"people","triggerSize":"medium","triggerOffsetX":20,"triggerOffsetY":20,"mobile":{"triggerSize":"small","triggerPositionX":"right","triggerPositionY":"bottom","triggerOffsetX":10,"triggerOffsetY":10,"triggerRadius":"50%"}}