Meteen naar de content

8 tips voor de juiste keuze van een nanny

5 min Updated op juni 6, 2024

Femme qui rigole avec un enfant fille qui tient une peluche dans les mains
Van alle mogelijkheden voor de opvang van je baby biedt een nanny aan huis grote voordelen: ze is de hele tijd beschikbaar voor je kind, je kind kan zijn gewoontes behouden in zijn eigen omgeving en je moet het na je werk niet gaan ophalen. Maar dan moet je eerst nog de ideale nanny vinden! Ontdek ons advies zodat de zoektocht naar een kindermeisje geen lijdensweg wordt.

Zoek eerst contact via de telefoon

Selecteer de eerste kandidaten via de telefoon om tijd te besparen: eerst en vooral kan je de kandidaten schrappen die te ver wonen, van wie de uren of vakantiedata slecht uitkomen, van wie het gevraagde loon niet past bij je financiën of gewoon iedereen bij wie je geen goed gevoel hebt. Zorg ervoor dat er minstens drie overblijven voor een persoonlijke ontmoeting zodat je nog wat kunt vergelijken.

 

Bereid de gesprekken voor

Maak een lijst met vragen voordat je de gekozen kindermeisjes ontmoet. Noteer alle praktische aspecten om te bespreken (uren, verlof, tarieven …), maar ook de opvoedkundige kwesties die voor jou van essentieel belang zijn: wat doet de nanny wanneer de baby huilt, wanneer grotere kinderen niet willen luisteren of wanneer de kindjes kieskeurig zijn aan tafel? Respecteert ze de natuurlijke slaappatronen van de kleinsten of legt ze hen altijd op vaste tijdstippen in bed? Denk ook aan de punten die kunnen wringen als ze vooraf onvoldoende grondig afgesproken zijn: rookt de kandidate of niet? Mag ze je kind met de auto vervoeren? Kan ze op bepaalde dagen ’s avonds later blijven als je een onverwachte vergadering moet bijwonen? Zal ze eten maken voor je kind of moet je alle maaltijden kant-en-klaar voor haar klaarzetten? Denk ruim op voorhand na over alles wat voor jou belangrijk is!

 

Vraag referenties

Onthaalmoeders hebben in België altijd een vergunning van Kind en Gezin. Kindermeisjes aan huis hebben voor de uitoefening van hun beroep echter geen diploma of attest nodig waarmee ze hun betrouwbaarheid kunnen aantonen. Vergeet bij de kandidates dus niet te vragen naar hun opleiding en beroepservaring, maar vooral ook naar de contactgegevens van andere ouders voor wie ze al hebben gewerkt: met een kort telefoontje ontdek je snel hun ervaringen.

 

Bespreek openlijk wat zij allemaal willen doen

Je nanny zal het erg druk hebben als je baby wakker is. Maar hoe zit het tijdens zijn dutjes, die bij de allerkleinsten lang kunnen duren? Sommige kindermeisjes nemen kleine huishoudelijke taken op zich: strijken, koken, afwassen, opruimen … Anderen brengen slechts 2/3de van de uren dat het kind slaapt in rekening (tijdens die uren is er sprake van “verantwoordelijke aanwezigheid”). Bespreek dit voor het contract van start gaat zodat zowel jij als de nanny tevreden blijven!

 

Bespreek de dagindeling

Op weekdagen zal je baby waarschijnlijk evenveel of zelfs meer tijd doorbrengen met het kindermeisje dan met jou. Het is daarom essentieel dat zij hem ook voldoende stimuleert! Vraag haar hoe ze een typische dag met je kind ziet, welke activiteiten ze zal voorstellen, welke uitstapjes ze zal maken, of ze al dan niet naar plaatsen zal gaan waar ook andere kinderen zijn …

 

Laat je kind ook kennismaken met de kandidates

Praat de nanny ook rechtstreeks tegen je kind of alleen tegen jou? Lijkt ze op haar gemak bij hem, warm, liefdevol? Lijkt je kleintje haar leuk te vinden of wil hij niet naar haar toe gaan? Sommige signalen zijn veelzeggend!

 

Papieren, astublieft! 

Een detail dat van cruciaal belang kan zijn bij problemen: vergeet aan je toekomstige kindermeisje geen kopie van haar identiteitskaart (of verblijfsvergunning als ze uit het buitenland komt) te vragen, evenals een attest van een verzekering beroepsaansprakelijkheid. Controleer tevens of haar autoverzekering het vervoer van kinderen dekt als ze je kind mag meenemen in haar auto.

 

Denk na over gedeelde opvang

Een kindermeisje in huis is praktisch en comfortabel, maar tevens de duurste vorm van kinderopvang. Gedeelde opvang is vaak een ideale oplossing om de kosten te drukken, maar ook om je kind meer te laten omgaan met leeftijdsgenoten. Temeer omdat je kindje zich na enkele maanden kan vervelen als hij de hele tijd alleen is met zijn nanny, … Veel websites brengen gezinnen met elkaar in contact om samen een kindermeisje te delen, vooral in de grote steden: denk er eens over na! Gaat je voorkeur toch eerder naar een onthaalmoeder? Lees dan ons artikel over dat onderwerp!

Meer artikels
Enfant fille montant une marche de dos avec une femme
9 gulden regels voor de juiste keuze van een onthaalmoeder
Wanneer het einde van het zwangerschapsverlof nadert, kiezen veel ouders voor een onthaalmoeder om hun baby op te vangen. Maar hoe kiest je een goede... Lees meer
Enfant fille qui a de la crème sur les doigts
6 tips voor een zorgeloze start in de opvang
Een kinderdagverblijf is een veilige en zeer stimulerende omgeving om kleine kindjes op te vangen en veel ouders zijn daar erg dankbaar voor. Maar het... Lees meer
Bébé fille assis sur les genoux de sa maman pedant q'un docteur ausculte le bébé
Het medisch dossier van je baby
Le carnet de santé, tous les parents le connaissent : ce petit cahier vous est remis à la naissance de votre enfant, en maternité, à... Lees meer
{"statementLink":"","footerHtml":"","hideMobile":false,"hideTrigger":false,"disableBgProcess":false,"language":"en","position":"left","leadColor":"#146ff8","triggerColor":"#146ff8","triggerRadius":"50%","triggerPositionX":"right","triggerPositionY":"bottom","triggerIcon":"people","triggerSize":"medium","triggerOffsetX":20,"triggerOffsetY":20,"mobile":{"triggerSize":"small","triggerPositionX":"right","triggerPositionY":"bottom","triggerOffsetX":10,"triggerOffsetY":10,"triggerRadius":"50%"}}