Meteen naar de content

Je baby is drie maanden oud

3 min Updated op juni 4, 2024

Couple assis regardant leur nouveau-né dans leurs bras
Het is ongeveer een jaar geleden dat je zwanger werd… De leeftijd van 3 maanden betekent een belangrijke stap voor je allerkleinste: hij is geen pasgeborene meer maar een baby die zich open begint te stellen voor de wereld rondom hem. Ontdek samen met ons zijn verbazingwekkende vooruitgang, zonder je zorgen te maken als je dit alles nog niet volledig herkent: ook al zijn er enkele referentiepunten, elk kind ontwikkelt zich volgens zijn eigen tempo!

Zijn gewicht en grootte

Je baby groeit snel: gemiddeld wegen jongentjes na 3 maanden 5,8 kg en zijn ze 60 cm groot, meisjes wegen gemiddeld 5,3 kg en zijn gemiddeld 1 cm kleiner dan jongens van die leeftijd.

 

Zijn algemene motoriek

Je baby kan zijn hoofdje al rechthouden wanneer je hem vastneemt, maar na enkele ogenblikken heeft hij toch nog de neiging achteruit te vallen. Als je hem op zijn buik legt, heft hij zijn hoofdje op en steunt hij even op zijn voorarmpjes. Op zijn rug gooit hij steevast zijn beentjes in de lucht!

 

Zijn fijne motoriek

Tegenover net na de geboorte worden zijn bewegingen steeds preciezer en gecontroleerder. In rust houdt hij zijn handjes niet langer helemaal gesloten en zelfs bijna open. Gefascineerd door deze beweging, herhaalt hij het heel vaak. Als je hem een speelgoedje voorhoudt, grijpt hij het vast en laat het na enkele seconden weer los. Hij probeert langzaamaan de speeltjes van zijn park of wandelwagen vast te nemen.

 

Zijn bewustwording

Sociaal als hij is, lacht je baby naar iedereen en laat hij zich zelfs vasthouden door mensen die hij niet kent. Maar zijn voorkeur gaat toch duidelijk naar de personen die het dichtst bij hem staan: zijn papa, mama, broers of zussen,... Hij laat zijn blijheid merken wanneer je naar hem toekomt en volgt elke stap met zijn ogen. Hij krijgt interesse voor de wereld rondom hem en geniet van de wandelingen in zijn draagzak of wandelwagen.

Je baby communiceert ook steeds meer, vanaf 2 maanden begint je baby klokkende, kirrende keelgeluiden te maken en ook vreugdekreetjes doen hun intrede. Hij speelt met de capaciteiten van zijn stem en zijn schattig gebrabbel charmeert iedereen in zijn buurt!

 

Zijn slaap

Overdag is je baby langere periodes wakker en zijn dutjes worden steeds regelmatiger. ’s Nachts is zijn slaap ook stabieler: wanneer ze 3 maanden oud zijn, slapen veel baby’s al 6 tot 8 uur aan één stuk, wat als een lange nacht wordt beschouwd,… ook al vind jij dit nog te kort!

Als je kind toch nog wakker wordt ’s nachts, moet je je geen zorgen maken. Dit is niet abnormaal. Je mag hem ook blijven voeden ’s nachts zo stel je hem gerust, zonder dat je lange nachten zal uitstellen.

 

Meer artikels
bébé qui ouvre la bouche
Van gebrabbel tot eerste woordjes : het ontstaan van taal
Bij zijn geboorte kan je baby nog niet praten, maar hij kan wel al communiceren: door zijn blik, zijn houding en zijn gebaren of door... Lees meer
Bébé en pyjama qui baille
Slaap en massage: Eenvoudige rituelen voor een heerlijke nachtrust!
Wilt u graag dat uw baby vredig kan slapen en droomt u ervan om u ook zelf nog eens ongestoord op uw hoofdkussen te kunnen... Lees meer
Enfant qui marche avec l'aide de sa maman
De motorische ontwikkeling van je baby
Au cours de sa première année, votre bébé va progresser à une vitesse extraordinaire : couché, assis, puis à quatre pattes et enfin debout, il... Lees meer
{"statementLink":"","footerHtml":"","hideMobile":false,"hideTrigger":false,"disableBgProcess":false,"language":"en","position":"left","leadColor":"#146ff8","triggerColor":"#146ff8","triggerRadius":"50%","triggerPositionX":"right","triggerPositionY":"bottom","triggerIcon":"people","triggerSize":"medium","triggerOffsetX":20,"triggerOffsetY":20,"mobile":{"triggerSize":"small","triggerPositionX":"right","triggerPositionY":"bottom","triggerOffsetX":10,"triggerOffsetY":10,"triggerRadius":"50%"}}