Meteen naar de content

De zomerkoffer van je baby

4 min Updated op mei 22, 2024

Maman qui tient son bébé dans ses bras et qui prépare une valise en mettant des vêtements à l'intérieur
Met de vakantie in het vooruitzicht kan het inpakken al snel een hele verhuizing worden met zo’n kleintje erbij! Ontdek onze tips om al het noodzakelijke mee te nemen zonder onnodig veel bagage bij te hebben.

Kleding

Het is een kwestie van evenwicht: je hebt zeker geen zin om de was te gaan doen (vooral niet als er op uw vakantiebestemming geen wasmachine staat), maar er moet evenmin sprake zijn van dubbel zoveel bagage! Je kan uitgaan van maximaal één outfit per dag en één pyjama per twee dagen. Voeg daar nog één of twee warmere outfits aan toe om wisselvallig weer op te vangen. Kies voor kleding van soepel katoen dat je niet hoeft te strijken.

Slapen

Een reiswieg of reisbedje is onmisbaar… Wellicht geen probleem als je met de wagen vertrekt, maar het wordt al moeilijker als je gekozen hebt voor de trein of het vliegtuig! Regel van tevoren een bedje om te huren of te lenen ter plaatse: de meeste hotels bieden die mogelijkheid en er bestaan tevens veel huurdiensten voor babymateriaal. Andere noodzakelijke benodigdheden voor vredige nachten: een slaapzak waarvan de dikte is afgestemd op je bestemming, een knuffel als je baby er een heeft, en enkele fopspenen als je baby die gebruikt.

Voeding

Als je baby uitsluitend borstvoeding krijgt, is er geen probleem: je hoeft niets mee te nemen! Tijdens de vakantie kan je je borstvoedingskussen gerust achterwege laten en je plan trekken met een langwerpig (hoofd)kussen dat je ter plaatse vindt. Als je baby echter flesvoeding krijgt, neem dan 2 à 3 flesjes mee, een flessenborstel om ze schoon te maken en de poedermelk die je baby gewoon is. Steek in je koffer ook enkele plastic slabbetjes (gemakkelijk afwasbaar) of tetradoeken, die erg handig zijn om wat gemors op te kuisen. Als je kindje ook al vaste voeding krijgt, koop de potjes fruit- en groentepap dan best ter plaatse. Als je de papjes toch liever zelf maakt, neem dan gewoon een compacte babycooker mee die je waarschijnlijk thuis ook al gebruikt om de babyvoeding te koken en te mixen.

Toilettas

Vermijd een overvolle toilettas en geef de voorkeur aan compacte of multifunctionele producten: wasgel voor haar en lichaam om je baby te wassen, vochtige billendoekjes, luierzalf om rode billetjes te voorkomen en behandelen, staaltjes van hydraterende crème voor gezicht en lichaam,… Het heeft ook geen zin om luiers voor de hele vakantie mee te nemen: neem er enkele mee voor onderweg en koop na aankomst op je vakantiebestemming een heel pak. Voorzie ook een kleine reisapotheek met indien nodig de gebruikelijke geneesmiddelen van je kind, fysiologisch serum in afzonderlijke doses, paracetamol in siroop, verband, ontsmettingsmiddel en een middel tegen muggen dat geschikt is voor de allerkleinsten. En tot slot: wie aan de zomervakantie denkt, denkt aan de zon… De gevoelige en bijzonder kwetsbare huid van je baby heeft absoluut bescherming nodig! Verplicht in de koffer: zonnecrème met de hoogste beschermingsfactor (SPF 50 of 50+) die speciaal voor de allerkleinsten is, maar ook een zonnebril en twee zonnehoedjes.

Uitstapjes

De kinderwagen komt erg goed van pas op vakantie om uiteraard met de baby te gaan wandelen, maar ook als vervanging van het bedje op bepaalde momenten, om je baby wat te laten rusten of om de maaltijden te geven als je kindje al vaste voeding krijgt. Maar het valt niet te ontkennen dat hij enorm veel plaats inneemt… Je kan hem evengoed thuislaten en gebruikmaken van een compacter en lichter alternatief zoals een draagzak of -doek. Eten kan je kleintje dan gewoon op je schoot.

 

Is alles ingepakt? Instappen maar en… prettige vakantie!

Meer artikels
Bébé buvant un bibron dans un avion
Met je baby op het vliegtuig
Deze zomer heb je misschien de gelegenheid om voor het eerst met je baby het vliegtuig te nemen. Mits een goede organisatie is dat vervoermiddel... Lees meer
Femme portant un enfant dans les bras à la montagne
Naar de bergen met baby, welke voorzorgsmaatregelen nemen?
Ga je op vakantie in de sneeuw? Hier van je de voorzorgsmaatregelen en de regels die je moet volgen om veilig van je vakantie in... Lees meer
Bébé dans un cosy qui sourit, papa qui attache les sangles, dans la voiture
Op vakantie vertrekken met baby
De vakantie nadert met rasse schreden... Ontdek onze tips voor een geslaagde vakantie met een pasgeborene, van de keuze van de bestemming tot het pakken van... Lees meer
{"statementLink":"","footerHtml":"","hideMobile":false,"hideTrigger":false,"disableBgProcess":false,"language":"en","position":"left","leadColor":"#146ff8","triggerColor":"#146ff8","triggerRadius":"50%","triggerPositionX":"right","triggerPositionY":"bottom","triggerIcon":"people","triggerSize":"medium","triggerOffsetX":20,"triggerOffsetY":20,"mobile":{"triggerSize":"small","triggerPositionX":"right","triggerPositionY":"bottom","triggerOffsetX":10,"triggerOffsetY":10,"triggerRadius":"50%"}}