De beste speeltjes op elke leeftijd
7 min Updated op juni 4, 2024
Op voorwaarde dat het aangepast is aan het ontwikkelingsstadium van je kind, biedt speelgoed een uitstekende ondersteuning voor zijn verdere ontwikkeling. Kies het met veel zorg: goed gekozen speelgoed zal je kind vele uren speel- en ontdekkingsplezier geven. Kies voor materialen van goede kwaliteit, die duurzaam zijn en beantwoorden aan de veiligheidsnormen voor kinderen. Kies bij voorkeur levendige kleuren die een grotere aantrekkingskracht hebben op kleine kinderen. Schenk veel aandacht aan de grootte en het gewicht van het speelgoed dat je aan je kind wilt geven: wanneer het te zwaar of te groot is voor zijn handjes zal hij er niet mee spelen. Respecteer tenslotte de minimumleeftijd die op het speelgoed vermeld wordt, vooral voor de hele kleintjes.
Elke leeftijd heeft speelgoed waarvan het succes gegarandeerd is. Kijk samen met ons welk speelgoed zeker niet mag ontbreken in de speelgoedkoffer van je baby!
0 tot 4 maanden: de ontdekking van een nieuwe wereld
De eerste maanden ligt je baby op zijn rug en kan hij nog geen speelgoed in zijn handen houden. Hij wordt geleidelijk wakker door te luisteren, aan te raken en zijn omgeving te observeren. Je kunt hem het volgende aanbieden:
- Een muziekmobiel aan de spijlen van zijn bedje, met kleine kleurrijke figuurtjes die draaien op een zacht melodietje.
- Een speelmat met boog met kleine speeltjes die boven hem hangen en die hij kan observeren of aantikken met zijn handen en voeten.
- Een speeltrapezium om voor hem te plaatsen in zijn ligstoel of boven hem als hij ligt.
4 tot 6 maanden: de tijd van de rammelaars
Met ongeveer 4 maanden kan je baby eindelijk een voorwerp in zijn hand houden. Ze zijn gefascineerd door kleuren, texturen en geluiden: alle voorwerpen die ze kunnen bekijken, vastpakken en bijten zijn geschikt voor deze leeftijd! Hij zal er zeker dol op zijn:
- Rammelaars en andere kleine, makkelijk vast te pakken speeltjes die hij kan schudden om ze te laten rinkelen en in zijn mond kan stoppen. Kies ze in verschillende kleuren en materialen om de ervaringen van je baby te diversifiëren en zijn interesse te vernieuwen: hout, stof, pluche, versierd met belletjes, kralen, enz.
- Een ketting van kleine speeltjes om aan zijn kinderwagen te bevestigen om hem te vermaken tijdens wandelingen.
- Een bijtring om op te bijten als je baby last krijgt van doorkomende tandjes.
6 tot 12 maanden: de tijd om de handen te gebruiken
Je baby zit rechtop. Comfortabel geïnstalleerd in zijn box of op zijn speelmat en omringd door zijn speelgoed, kan hij zijn handen en mond volop gebruiken: hij kan voelen, knijpen, trekken, duwen, bijten, zuigen... Nu is het tijd om hem het volgende te geven:
- Een activiteitenbord, met veel knoppen om aan te trekken, duwen en draaien, spiegels, texturen, geluiden en muziek... Dit multifunctionele speelgoed stimuleert het zicht, het gehoor en de tastzin, en helpt je kind het verband tussen oorzaak en gevolg te begrijpen. Een geweldige klassieker voor lange ontdekkingsmomenten!
- Muzikaal speelgoed dat ze zelf kunnen activeren.
- Stoffen boeken met verschillende texturen om aan te raken.
- Kleine, zachte plastic diertjes om hem te vermaken in bad.
- Met ongeveer 8 maanden begint verlatingsangst op te treden. Als ze er nog geen hebben, kun je je baby een knuffel geven die doordrenkt is met jouw geur om hem gerust te stellen: dit vervangende voorwerp zal snel een onvervangbare metgezel worden.
12 tot 18 maanden: op weg naar mobiliteit
Je baby zet zijn eerste stapjes: elk speeltje waarmee hij deze nieuwe mobiliteit kan oefenen, zal zeer gewaardeerd worden. Zijn fijne motoriek verbetert ook: hij begint te bouwen, stapelen en nestelen... om het volgende moment alles kapot te maken! Je kunt hem het volgende geven:
- Een loopwagentje om hem te stabiliseren en zijn speelgoed te kunnen dragen.
- Een bagagedrager in de vorm van een vrachtwagen, tractor, dier, enz. Met dit eerste "voertuig" kan hij zich door het huis verplaatsen, zelfs als hij nog niet goed ter been is. Kies een model met wielen in meerdere richtingen, die gemakkelijker te manoeuvreren zijn.
- Duw- of trekspeelgoed wordt al snel de loopmaat van je kleintje.
- Ingebouwd of stapel- speelgoed: gekleurde plastic kubussen of bekers, vormendozen, piramide van stapelringen, enz.
- Een eerste bouwspel, met grote stukken die gemakkelijk in elkaar passen.
- Een prentenboek om samen met je baby door te bladeren en de afgebeelde voorwerpen te benoemen.
18 tot 24 maanden: van baby tot kind
Je kind zit vol energie en houdt van beweging. Tegelijkertijd worden hun manuele vaardigheden aangescherpt en ontwikkelt hun verbeelding zich terwijl hun taal zich uitbreidt. Ze boeken vooruitgang op alle fronten tegelijk! Je kunt aan zijn verschillende behoeften voldoen met :
- Een hobbelpaard.
- Puzzels van de eerste leeftijd met een paar grote houten stukken met een knop om ze op te vangen.
- Hele grote kralen om aan een touwtje te hangen.
- Grote waskrijtjes of vingerverf.
- Een klein muziekinstrument: piano, xylofoon, maracas, enz.
- Een houten treinset en/of speelgoedauto's.
- Plastic dieren.
- Boeken met harde kaft.
2 tot 3 jaar: de verbeelding aan de macht
Je kind bruist van creativiteit en zijn verbeelding slaat op hol! Het is tijd om ze materialen te geven waarmee ze verhalen kunnen verzinnen en hun dromen vorm kunnen geven:
- Afwasbare viltstiften of verf en kwasten.
- Boetseerklei.
- Spelletjes om "te doen wat volwassenen doen": eethoek, winkel, miniatuurkeuken, doe-het-zelf-werkbank, enz.
- Miniatuurwerelden om duizend-en-één verhalen te bedenken: boerderij, poppenhuis, school, brandweerkazerne, garage, enz.
- Een pop.
- Een heleboel piraten, prinsessen, helden, feeën, ridders, dokters, enz.
- Verhalenboeken om 's avonds samen te lezen voor het slapengaan.