Meteen naar de content

De introductie van gevarieerde voeding

4 min Updated op juni 3, 2024

Enfant fille brune avec un téléphone portable à l'oreille
Rond 6 maanden zet je baby zijn eerste stapjes in de nieuwe wereld van de vaste voeding. Fruit- en groentepap maken voortaan deel uit van zijn dagelijkse leven en hij zal met veel plezier geleidelijk aan kennismaken met een heleboel nieuwe smaken. Ontdek onze tips om zijn debuut als leerling in de gastronomie te begeleiden!

De geschikte leeftijd

Tijdens de eerste 6 maanden van zijn leven voorziet moedermelk of groeimelk in alle voedingsbehoeften van je baby en die geeft hem tevens de beste bescherming tegen voedselallergieën. Maar vanaf 6 maanden is het spijsverteringsstelsel van je kind voldoende rijp voor een eerste contact met ander voedsel. In sommige gevallen kan je kinderarts jou adviseren om wat eerder te starten met de introductie van nieuwe voedingsmiddelen, namelijk rond 4 maanden: vertrouw op zijn mening. De overgang mag in elk geval niet bruusk verlopen en melk zal nog een tijdje het hoofdbestanddeel blijven van de voeding van je baby.

 

Waarmee beginnen? 

Je baby zit waarschijnlijk al enkele maanden nieuwsgierig en vol verlangen naar jou te kijken als je aan het eten bent … Zijn eerste vaste hapje is een waar festijn voor hem én voor jou!

Een nieuwe wereld van zintuiglijke ervaringen gaat voor hem open. Pureer één groentesoort (wortel, courgette, groene bonen of preiwit, gestoomd en gemixt zonder zout) om met enkele lepeltjes te testen of je baby die goed verdraagt. Bij een huidreactie of spijsverteringsproblemen weet je meteen wie de schuldige is! Na twee dagen kan je een andere groente proberen en zodra je alles eens hebt gegeven, kan je pap maken van meerdere groenten tegelijk.

Wissel ook af met moes van gekookt en gemixt fruit zonder suiker (appel, peer, perzik, banaan), maar vermijd exotisch fruit. Maak je geen zorgen als je baby de eerste dagen wat geconstipeerd is: zijn spijsverteringsstelsel moet zich gewoon nog aanpassen aan die nieuwe voeding. Introduceer deze extra hapjes eerst voor de borstvoeding of het flesje van het middagmaal en daarna ook tijdens het vieruurtje, maar behoud ’s ochtends en ’s avonds de melkmaaltijd.

 

De volgende stappen

Na een paar weken kan je stilaan hele kleine hoeveelheden zeer goed gemixt mager vlees aan de groentepap toevoegen: 10 g rundvlees, kalfsvlees, kip, ham of lamsvlees (ongeveer één eetlepel). Als allergieën bij je in de familie zitten, dan wacht je beter nog een jaartje met de introductie van eieren en vis.

Vergeet geen klontje boter of een scheutje olijfolie aan de papjes toe te voegen: vetten zijn belangrijk voor de ontwikkeling van je baby. Als dessert kan je nog een met water aangelengd yoghurtje of wat kwark geven. Vraag gerust raad aan je kinderarts om de menu’s van je baby geleidelijk aan uit te breiden.

 

Potjes uit de winkel of zelfgemaakte papjes? 

Natuurlijk is de smaak van zelfgemaakte puree met verse groenten niet te evenaren. Potjes babyvoeding uit de winkel worden echter gemaakt met ingrediënten van hoge kwaliteit en zijn perfect uitgebalanceerd voor baby’s: maak er gerust gebruik van als je geen tijd hebt om zelf te koken. Met diepvriesgroenten duurt de bereiding van de maaltijden ook minder lang.

Tot slot is het ook de moeite waard om grotere hoeveelheden puree en moes klaar te maken om in kleine porties in te vriezen: een handige oplossing voor dagen waarop je gehaast bent!

Meer artikels
Enfant fille qui sourit avec deux dents de lait
Doorkomende tandjes
Pijn, overvloedige speekselproductie, rode wangen,… Doorkomende tandjes gaan gepaard met een heleboel kwaaltjes die vervelend kunnen zijn voor je baby. Lees meer
enfant qui se brosse les dents et femme qui se brosse les dents le tient
Voor het eerst tandjes poetsen
Heeft je baby zijn eerste tandjes gekregen? Dan is het belangrijk om die vanaf nu al goed te verzorgen! Op het vlak van tandhygiëne moet... Lees meer
Enfant qui marche avec l'aide de sa maman
De motorische ontwikkeling van je baby
Au cours de sa première année, votre bébé va progresser à une vitesse extraordinaire : couché, assis, puis à quatre pattes et enfin debout, il... Lees meer
{"statementLink":"","footerHtml":"","hideMobile":false,"hideTrigger":false,"disableBgProcess":false,"language":"en","position":"left","leadColor":"#146ff8","triggerColor":"#146ff8","triggerRadius":"50%","triggerPositionX":"right","triggerPositionY":"bottom","triggerIcon":"people","triggerSize":"medium","triggerOffsetX":20,"triggerOffsetY":20,"mobile":{"triggerSize":"small","triggerPositionX":"right","triggerPositionY":"bottom","triggerOffsetX":10,"triggerOffsetY":10,"triggerRadius":"50%"}}