Ideeën voor activiteiten met je baby van 0 tot 1 jaar
7 min Updated op mei 31, 2024
Vanaf de geboorte:
Huid-op-huidcontact met mama
De eerste maanden heeft je baby een vitale behoefte aan contact met jou. Om zijn welzijn te bevorderen, kan je elke dag een of meerdere momenten van huid-op-huidcontact inlassen: nestel je baby in een warme kamer naakt (of met een luier aan) tegen je blote borst en leg een zacht dekentje over jullie. Zorg ervoor dat het hoofdje in de buurt van je hart ligt zodat je baby de hartslag kan horen die hem vergezelde tijdens zijn leven in de baarmoeder. De voordelen van huid-op-huidcontact voor pasgeborenen zijn intussen algemeen erkend door wetenschappers en je zal snel zelf merken hoe dit contact je baby kalmeert en ontspant …
Liefdevol wiegen
Wandel wat rond terwijl je je baby in je armen wiegt en je zachtjes een rijmpje of slaapliedje neuriet. Die regelmatige bewegingen zijn zeer rustgevend voor pasgeborenen omdat die hen herinneren aan het zachte geschommel dat ze in de baarmoeder kenden. Door je baby met zijn buik tegen je arm te draaien, kan je met het langzame gewieg ook lichte buikpijn helpen verzachten.
Vanaf 3 maanden:
Fluiten als een vink
Ga tegenover je kind zitten en fluit vervolgens heel even in de buurt van zijn gezicht: je baby zal zeker verrast zijn door dit ongewone geluid. Probeer dan nog eens met een andere fluittoon die wat langer is en ga zo door tot je een hele melodie fluit. De geluiden uit de mond van een volwassene zijn fascinerend voor baby’s, die bovendien graag naar de bewegingen van de mond kijken. Je kind zal je misschien zelfs proberen te imiteren door zijn lippen te tuiten!
Spiegelspel
Houd een spiegel voor je baby en laat hem zichzelf bekijken: op zijn leeftijd kan hij nog niet weten dat hij naar zichzelf zit te kijken, maar dat babygezichtje zal zeker zijn nieuwsgierigheid wekken! Herhaal deze activiteit regelmatig door samen met je baby voor de spiegel te zitten en grappige snuiten en gebaren te maken … Geleidelijk aan zal hij wennen aan dit voorwerp en beseffen dat hij een apart individu met een eigen persoonlijkheid is in plaats van één geheel met zijn mama.
Vanaf 6 maanden:
Zo zacht als een engeltje
Installeer je baby met zijn luier aan comfortabel op een groot bed of een zachte mat in een warme kamer. Blaas heel zachtjes langs zijn hele lichaam: voeten, benen, buik, nek … Als je kind dat leuk vindt, ga dan verder naar zijn gezicht: blaas op zijn wangen, voorhoofd, haartjes, oren … Dit verrassende contact zal erg grappig zijn voor je kleintje en hem helpen zich bewust te worden van de grenzen van zijn lichaam. Voor een leuke afwisseling in het spelletje kan je je kind ook strelen met een pluimpje in plaats van te blazen.
Het pratende rolletje
Baby’s hebben veel interesse voor alle variaties van menselijke stemmen. Neem een kartonnen rolletje zoals van keukenpapier, zet het tegen het oor van je kind en fluister er iets in of maak gewoon allerlei geluiden: “aah”, “ooh”, “oem” … je baby zal waarschijnlijk erg verrast zijn door de diepe klanken van je stem die uit deze geïmproviseerde luidspreker komen! Laat hem daarna het rolletje op zijn gemak onderzoeken: misschien probeert hij er zelf ook in te brabbelen.
Vanaf 9 maanden:
De schatkist
Verzamel in een mandje verschillende voorwerpen die allemaal anders aanvoelen en andere geluidjes maken, zoals een bel of klokje, een goed afgesloten glazen potje dat tot de helft gevuld is met linzen, een lepeltje, een sambabal, verschillende houten rammelaars, een knisperend knuffeldoekje, een kleine regenmaker, een plastic flesje met dop … Geef die schatkist aan je baby en laat hem geleidelijk alle verrassingen ontdekken terwijl u bij alles wat uitleg geeft. Verwondering verzekerd!
Waar is mijn speeltje naartoe?
Dit spelletje helpt je kind vertrouwd te raken met het idee van verschijnen en verdwijnen. Leg een sok of washandje en een balletje of blokje klaar. Toon beide voorwerpen aan je baby en laat het balletje daarna in de sok verdwijnen. Vraag dan aan je kind: “Maar waar is je speeltje nu naartoe?”. Laat hem wat zoeken en haal het balletje uit de sok als hij het niet zelf kan vinden. Een wonder, het speeltje is terug, en wat is je baby blij! Doe dit meerdere keren: hoe vaker je dit spel speelt, hoe leuker je kindje het zal vinden.
Van 9 maanden tot 1 jaar:
Dieren imiteren
Je baby kan nog niet meteen praten, maar kan al wel geluidjes en vooral dierengeluiden leren nadoen. Geef hem een kijkboekje met foto’s van courante dieren. Blader er samen door en benoem bij elke foto welk dier te zien is en imiteer het geluid: “een kat: miauw miauw, een hond: waf waf, een eend: kwak kwak”. je kind zal waarschijnlijk al meteen de eerste keer erg geboeid zijn door al die ongewone geluiden. En als je deze activiteit regelmatig herhaalt, zal je kind het geluidje van elk dier binnenkort ook zelf kunnen nabootsen!
Waterpret
Installeer je baby op een zonnige dag buiten of op het balkon (of in de keuken of badkamer als je geen tuin of balkon hebt) bij een grote bak vol lauw water. Leg verschillende voorwerpen in het water, zoals badspeelgoed, een plastic flesje zonder dop, bekers, een zeef …, en laat je baby vrolijk ploeteren. Na afloop zal hij waarschijnlijk helemaal nat zijn, maar wat een plezier voor hem om met het water te spelen, om het van het ene voorwerp in het andere te laten stromen, of om iedereen in de buurt nat te spatten!