Voor het eerst tandjes poetsen
Updated op juni 17, 2024
Vanaf wanneer?
Baby’s krijgen hun eerste tandje doorgaans rond de leeftijd van 6 maanden. Vanaf dan kan je je kleintje al meteen de juiste gewoontes beginnen aanleren want ook melktandjes ontsnappen niet aan tandbederf! Wrijf ’s ochtends en ’s avonds snel met een kompres en wat lauw water over het tandvlees om het topje van de doorgekomen tand te reinigen. Maak er ook een gewoonte van om je eigen tanden te poetsen in het bijzijn van je kind: je kan zo de juiste techniek laten zien en hij zal je snel willen imiteren.
Geef hem vanaf 18 maanden een eigen tandenborstel en gebruik die samen met hem.
Rond de leeftijd van twee jaar kan je een hoeveelheid tandpasta ter grootte van een erwt toevoegen aan het ritueel. Natuurlijk zal je kind in het begin nog niet handig genoeg zijn en waarschijnlijk alleen maar op zijn tandenborstel willen kauwen … Laat het dan maar begaan en poets de tanden aan het einde voorzichtig zelf nog eens als je kind zijn mond wil openen: maak kleine cirkelvormige bewegingen met de borstel en besteed extra aandacht aan de plaatsen waar de tanden uit het tandvlees komen. Maak je kind niet boos en dring best niet aan als het niet wil meewerken: stel gewoon voor om de volgende dag opnieuw te helpen.
Je zal waarschijnlijk een handje moeten helpen tot je kind 5 of 6 jaar is, de leeftijd waarop kinderen in staat zijn om hun tanden voortaan zelf grondig te poetsen. Leer zo vroeg mogelijk de gewoonte aan om minstens twee keer per dag de tanden te poetsen, dus na het ontbijt en voor het slapengaan: een goede reflex die je kind nooit meer zal verleren.
Starten met de juiste benodigdheden
Het tandvlees en de tanden van je baby zijn heel gevoelig. Vermijd irritatie en kies een kleine tandenborstel met soepele haartjes die speciaal is ontworpen voor kindjes jonger dan 3 jaar. Er bestaan veel modellen, vaak met een afbeelding van de favoriete helden van kindjes: een extra motivatie om ze te gebruiken!
Denk er ook aan om de tandenborstel minstens om de 3 maanden te vernieuwen, of vaker als de haartjes versleten zijn. Kies daarnaast een tandpasta die aangepast is aan de leeftijd van het kind: formules voor de allerkleinsten bevatten minder fluor dan tandpasta's voor volwassenen. Vermijd tandpasta’s met pepermuntsmaak want die zullen vaak alleen maar een zuur gezicht opleveren …
Opteer liever voor een fruitige smaak: aardbei en framboos zijn populair, zelfs zodanig dat veel kindjes de tandpasta gewoon willen opeten. Raak niet in paniek als je kind zijn tandpasta niet uitspuwt maar doorslikt: dat is niet gevaarlijk voor de gezondheid.
Goede gewoontes voor gezonde tanden
Het glazuur aan de buitenkant van melktanden is dunner dan dat van een volwassen gebit. Daardoor zijn ze gevoeliger voor tandbederf, dat snel verergert en een snelle behandeling vereist zodra het aanwezig is. Voor het behoud van gezonde tanden is regelmatig poetsen essentieel maar nog niet voldoende.
Leer je kind ook goede eetgewoontes aan: beperk de suikerinname en vermijd vooral suikerhoudende dranken. Het flesje melk of vruchtensap bij het slapengaan is voor de tanden een schadelijke gewoonte die je best zo snel mogelijk afschaft. ’s Avonds na het tandenpoetsen mag er alleen nog water in de mond!