Meteen naar de content

Feiten en fabeltjes rond atopie

7 min Updated op mei 31, 2024

Fille qui se gratte le coude

Geschreven in samenwerking met Dr. Clarence De BELILOVSKY, dermatoloog en lid van de groep deskundigen van Mustela.

Atopische huid, eczeem en dermatitis: natuurlijke behandelingen met planten zijn beter.

❌ Fout. Want natuurlijk betekent helaas niet altijd onschuldig. De planten kunnen plantaardige allergenen bevatten die een opstoot van atopisch eczeem kunnen uitlokken. Een huid met neiging tot atopie vraagt een speciale verzorging. Alternatieve behandelingen laat je bij twijfel beter achterwege, te meer omdat de dagelijkse emollientia of de dermocorticoïden die je arts voorschreef voor de roodheid doeltreffende behandelingen blijven voor preventie, om de huid weer op te bouwen en te herstellen, en om tegelijkertijd de jeuk te verlichten.

 

Atopisch eczeem is een aandoening die vaak voorkomt bij kinderen en pasgeborenen.

✔️ Juist! Atopisch eczeem treft wereldwijd gemiddeld één kind op vijf(1). Het is de meest voorkomende huidaandoening bij kinderen. Het cijfer blijft overigens stijgen. In de industrielanden zou het percentage mensen met atopisch eczeem de afgelopen 30 jaar naar verluidt zelfs verdrievoudigd zijn(2). Wees dus gerust: als je baby ermee kampt, dan is hij geen uitzondering en dus zeker niet de enige!

 

Mijn kind heeft meer kans op Staphylococcus aureus of zelfs impetigo omdat hij atopisch eczeem heeft.

❌ Fout. Die vrees is ongegrond. De vochtige letsels doen inderdaad de vraag rijzen of er geen superinfectie is. Het is wel een feit dat de aanwezigheid van stafylokok onder de huid normaal is voor elk huidtype. Die bacteriën maken immers deel uit van de natuurlijke huidflora. Bij ontstekingen zijn ze in grotere concentraties aanwezig, waardoor een huidbiopsie op dat moment hogere hoeveelheden toont. Hun aanwezigheid veroorzaakt gelukkig niet altijd een ontsteking. Het kan, maar gebeurt weinig als de opstoten van atopisch eczeem goed worden behandeld. Impetigo komt niet vaker voor bij een huid met neiging tot atopie dan een andere huid.

 

Atopisch eczeem is een allergische aandoening.

✔️ Juist. Dat betekent dat het gaat om een reactie van het immuunsysteem, dat zijn taak iets te serieus neemt wanneer het in contact komt met allergenen zoals mijten. Het wordt dus niet veroorzaakt door gebrekkige hygiëne. En het is evenmin besmettelijk!

 

Baby heeft zijn atopisch eczeem geërfd. Juist in de meeste gevallen.

Om precies te zijn: ongeveer 70% van de kinderen met atopisch eczeem heeft in de familie iemand met ook aanleg voor atopie. Om nog preciezer te zijn: een kind heeft 40% tot 50% meer kans om het te krijgen als één van de ouders ook atopisch is en zelfs 50% tot 80% als beide ouders atopisch zijn(3). En als er geen familiale voorgeschiedenis is? Atopisch eczeem is gekoppeld aan verschillende genen. Je raadt het al: het kan erfelijk zijn, maar uiteindelijk kan iedereen het krijgen!

 

Atopisch eczeem is besmettelijk.

❌ Fout. Het heeft veel kenmerken: allergisch, genetisch, erfelijk (soms) … Maar het is niet besmettelijk. Zelfs niet tijdens opstoten en ontstekingen!

 

Atopisch eczeem is een levenslange aandoening.

❌ Niet noodzakelijk! En in elk geval niet altijd even hevig. Atopisch eczeem kan op zeer jonge leeftijd ontstaan – in de eerste maanden na de geboorte – maar het kan tegen de leeftijd van vijf of zes jaar afzwakken en komt zelden nog voor bij volwassenen. Het kan zelfs volledig verdwijnen! Alles hangt eigenlijk af van de gevoeligheid van je kind. Door elke dag te behandelen met speciale emolliërende verzorgingsproducten voor baby's en kinderen en door thuis en tijdens activiteiten enkele eenvoudige voorzorgsmaatregelen te nemen, kan je ervoor zorgen dat de symptomen langer wegblijven ....

 

Atopisch eczeem kan andere allergieën uitlokken.

❌ Fout. Je kind kan inderdaad nog andere allergieën hebben, maar die zijn een gevolg van zijn atopische aanleg. Eczeem is een van de manieren waarop die aanleg tot uiting kan komen. Andere allergieën ten gevolge van die atopische aanleg zijn astma, hooikoorts, bindvliesontsteking en voedselallergie. Het gaat telkens om hetzelfde mechanisme: het overgevoelige immuunsysteem reageert overdreven op de aanwezigheid van allergenen zoals stof, pollen en mijten (zie: De invloed van de seizoenen). Je kind kan dus verschillende soorten allergieën hebben, maar zijn immuunsysteem is daar de oorzaak van!

 

Er bestaan allerlei tips om te proberen de periodes zonder jeuk en atopische reacties te bevorderen.

✔️ Juist. Er bestaan er heel wat! Te beginnen met de speciale emolliërende verzorgingsproducten voor baby's en kinderen, gevolgd door enkele dagelijkse rituelen: geef de voorkeur aan katoenen kleding, verlucht je huis goed, vermijd dat je kind hevig gaat zweten ... Grotendeels eenvoudige voorzorgsmaatregelen die misschien geen opstoten kunnen voorkomen, maar die wel de periodes zonder symptomen langer kunnen maken en je baby een betere levenskwaliteit kunnen schenken.

 

Een gevoelige huid, atopisch eczeem ...: mijn kind te vaak wassen heeft geen zin.

✔️ Juist. Overdreven hygiëne kan het ontstaan van allergieën zelfs in de hand werken. Hoezo? Door het lichaam van je kind minder bloot te stellen aan microben, wordt het immuunsysteem te vaak geactiveerd wanneer het in contact komt met die microben. Zelfs bij atopische baby's die het contact met allergenen net moeten vermijden? Ja. Want het immuunsysteem moet in de kindertijd gestimuleerd worden door infecties. Zo raakt het goed in evenwicht. Opletten voor stof en mijten om het ontstaan van atopisch eczeem te voorkomen, is heel goed. Maar opletten voor alles helpt niet noodzakelijk om daarin te slagen. In industrielanden, waar de hygiëne soms overdreven is, komen trouwens meer kinderen met atopisch eczeem voor.

(1) Bronnen: Watson 2011, Isaac 1998.
(2) Bron: www.fondation-dermatite-atopique.org/nl/atopisch-eczeem/definitie-van-atopisch-eczeem
(3) Bronnen: Böhme 2003, Taïb 2008
.

Meer artikels
Vêtements bébé pliés sur une commande avec à coté une peluche mouton
Atopisch eczeem: tips voor thuis (temperatuur, mijten, roken, beddengoed, huisdieren …)
Ontdek al onze tips die je thuis kunt toepassen om het atopisch eczeem van je kind te beperken. Lees meer
Enfant avec un bonnet sous la neige
Klimaat en seizoenen: invloeden op atopisch eczeem?
Het klimaat kan het verschijnen van atopisch eczeem bij je baby beïnvloeden. Ontdek wat de positieve punten aan elk seizoen en waar je op moet... Lees meer
Enfant blond sous un plaid
Wanneer mag men verwachten dat de symptomen verbeteren of zelfs verdwijnen?
Dat is de positieve kant van atopisch eczeem: het ontstaat zeer vroeg, maar wordt milder en verdwijnt zelfs naarmate het kind ouder wordt! Maar wanneer?  Lees meer
{"statementLink":"","footerHtml":"","hideMobile":false,"hideTrigger":false,"disableBgProcess":false,"language":"en","position":"left","leadColor":"#146ff8","triggerColor":"#146ff8","triggerRadius":"50%","triggerPositionX":"right","triggerPositionY":"bottom","triggerIcon":"people","triggerSize":"medium","triggerOffsetX":20,"triggerOffsetY":20,"mobile":{"triggerSize":"small","triggerPositionX":"right","triggerPositionY":"bottom","triggerOffsetX":10,"triggerOffsetY":10,"triggerRadius":"50%"}}